19. avgust 2023 12:02

Rastko Janković: Na festivalu "Filmski susreti" povezanost publike i glumaca unikatna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rastko Janković: Na festivalu "Filmski susreti" povezanost publike i glumaca unikatna

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Rastko Janković umetnički direktor Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu poznatijeg kao "Filmski susreti" koji počinju 26. avgusta na Niškoj tvrđavi, rekao je je osećaj povezanosti između publike i glumaca na ovoj filmskoj smotri unikatan.

Pored 13 ranije najavljenih filmova, u zvaničnom programu 58. Filmskih susreta naći će se još jedan film "Ovuda će proći put" rediteljke Nine Ognjanović.

Taj film će biti prikazan prve večeri, nakon svečanog otvaranja i uručenja nagrade za životno delo "Pavle Vuisić" glumici Mirijani Kranović.

Janković je rekao Tanjugu da će gradonačelnica Niša predati glumcima ključeve grada na samom početku festivala.

"Mi, glumci smo najvažniji na festivalu. U sedam dana trajanja "Filmskih susreta", do 1. septembra Niš je grad glumaca" kazao je Janković.

Najavni spot za festival nosi naziv "Za milion godina" i predstavlja rimejk istoimene numere iz 1985. godine kojim je Yu Rock misija učestvovala na globalnom humanitarnom i muzičkom projektu Live Aid.

Osim Jankovića numeru "Za milion godina" u najavi festivala pevaju glumci Andija Kuzmanović, Jelena Jovičić, Slobodan Stefanović, Katarina Radivojević i tv lice Marija Veljković.

Janković napominje da je zajedno sa kolegama najavnim spotom želeo da pošalje poruku mira i staloženog pogleda u budućnost.

"Treba svi malo da se primirimo. Da se ujedinimo i širimo ljubav, šta god ko radio i gde god živeo. Ubrzalo se vreme od 2020. godine. Nižu se izazovi i verujem da naše u društvo treba da se ujedni u prevazilaženju tih izazova" kaže Janković.

Prema njegovim rečima, film "Što se bore misli moje" reditelja Milorada Milinkovića, o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili samom tragičnom činu, imaće svetsku premijeru na festivalu u Nišu.

"Imamo i festivalsku premijeru filma "Svilen konac" u režiji Damira Romanova. Verujem da ćemo imati još jednu svetsku premijeru" kaže Janković.

Za njega nema dileme da atmosferu na festivalu treba doživeti jer je osećaj povezanosti publike i glumaca unikatan.

"Svoju prvu nagradu sam dobio na festivalu u Nišu. Uvek oko 3 hiljade ljudi poštuje film koji gleda, čak iako nije najbolji na svetu. Festival u Puli je proslavio ove godine 70. rođendan a mi ćemo u Nišu slaviti 58. Pozivam sve ljubitelje kinematografije na praznik filma u Nišu" kazao je Janković.

U zvaničnom programu su i filmovi "Trag divljači" u režiji Nenada Pavlovića, "Ko živ, ko mrtav" Radeta Ćosića, "Usta puna zemlje" koji je režirao Mladomir Puriša Đorđević i "Da li ste videli ovu ženu" u režiji Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Za nagrade će konkurisati u zvaničnom delu festivala i filmovi "Manja" režisera Nikole Končarevića, "Svilen konac" Damira Romanova, "Sveta Petka – krst u pustinji" u režiji Hadži Aleksandra Đurovića, "Koma" Petra Jakonića, "Vera" Nedeljka Kovačića, kao i "Momak i devojke", koji je režirao Ivica Vidanović, "Oluja" Miloša Radunovića, "Što se bore misli moje" u režiji Milorada Milinkovića i "Indigo kristal" Luke Mihailovića.