19. septembar 2023 12:36

Branka Katić: Naši reditelji i dalje imaju umetničku slobodu, inostrani nemaju glas

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branka Katić: Naši reditelji i dalje imaju umetničku slobodu, inostrani nemaju glas

Foto: LIFFE

LESKOVAC - Glumica Branka Katić ocenila je da naši reditelji imaju neverovatnu umetničku slobodu, kao i da je tragično što glumci i dalje ne dobijaju tantijeme za svoje uloge.

"Pošto živim i u inostranstvu znam da tamo imaju mogućnost da režiraju, ali nemaju glas u montaži, producenti tu dosta imaju moć i poslednja su ruka u odlučivanju. Ne znam koliko su reditelji ovde svesni toga da imaju mogućnost da budu autori", navela je Katić.

Boraveći na festivalu Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije sa filmom "Praznik rada" bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice, Katić je rekla da se u domaćoj produkciji pokušava snimiti što više materijala u jednom danu, što smatra da nije dobro.

"Pošto sam u ovoj industriji više od 30 godina, sećam se nekih dobrih vremena kada smo imali više vremena da napravimo nešto dobro. Više govorim o televizijskim produkcijama nego o filmu. Ovo je brzo vreme pa svi pokušavaju brzo da snimaju, a ne mislim da je to uvek dobro", dodala je glumica.

Katić je istakla da je "tragično što su glumci još uvek samo izvođači", i što iako autori svojih uloga za to ne dobijaju nikakve tantijeme kad se filmovi i serije repriziraju na televiziji.

"Što nije u redu, ali, takođe, znam da smo aktivni u vezi sa tim i da radimo sve da se zakon promeni", rekla je Katić.

Prema njenim rečima, "Praznik rada" je "jedan dobar domaći film koji na suptilan način pokazuje kako traume koje je rat ostavio još uvek postoje".

"Mislim da je film, takođe, pun ljubavi i da krene lagano, sa nekim humorom, a na kraju filma vam je jasno da sve te traume koje smo prošli i dalje definišu to kako živimo", dodala je glumica.

Žaličin film govori o grupi ljudi iz Sarajeva koja pokušava da slavi Prvi maj koji su voleli praznovati ranije u vreme komunizma, ali se iznenada dešava hapšenje jednog žitelja osumnjičenog za ratne zločine.

"Kroz prizmu kako njegovi prijatelji i komšije gledaju na sve to, shvatamo koliko su podele i predrasude još uvek tu", ocenila je Katić.