19. januar 2024 21:27

Filmski festival “Citati” otvoren u Dvorani Kulturnog centra Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Filmski festival “Citati” otvoren u Dvorani Kulturnog centra Beograda

Foto: Shutterstock.com/Baloncici, ilustracija

BEOGRAD - Prvo izdanje filmskog festivala “Citati”, na kojem će biti prikazana srpska i ruska ostvarenja, otvoreno je večeras i trajaće do 28. januara u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKCB).

Manifestacija i revija antologijskih filmova otvorena je sa ruskom krimi pričom “Bembara” u režiji Petra Buslova.

Organizator festivala je projekat “DrugDrugu” i Kulturni centar Beograda.

Na otvaranju pretežno ruskoj publici obratio se Aleksej Agranovič, idejni tvorac festivala "Citati".

On je objasnio da je na ovaj način razvijena poznata platforma i projekat "DrugDrugu" upravo sa realizacijom prve edicije ovog festivala.

Dodaje da je cilj bio da se u programu prikazuju filmovi koje publika gotovo da zna napamet te ih često citira, odatle i naziv “Citati”.

"Čudne su bile okolnosti pod kojima sam došao na ideju da pokrenem ovaj festival. Imam razne prijatelje u Srbiji i sve sam ih pitao da li postoje kod vas neki filmovi koje narod često citira. Dobijao sam različite odgovore, nisu to bili uvek isti filmovi. Iskreno, od srpskih filmova do tada znao sam samo one koje je režirao Emir Kusturica", naveo je Agranovič.

Idejni tvorac festivala "Citati" je otkrio da je onda jedan njegov srpski prijatelj organizovao projekciju antologijskog jugoslovenskog filma "Maratonci trče počasni krug".

"Naravno, moram priznati da je taj vaš film zaista odličan i nalazi se u programu festivala. Međutim, iskreno, koliko god da mi se svideo, nije mi jasno zašto se taj film toliko citira i šta tačno u njemu predstavlja kulturni kod za Srbiju. Zašto ga Srbi toliko vole, zašto im puno znači? Tako smo došli na ideju da napravimo festival o ruskim, srpskim, jugoslovenskim, ili filmovima Sovjetskog Saveza, gde je potrebno da saznamo kontekst, socijalni i istorijski, da bi lakše razumevali filmove", zaključio je Aleksej Agranovič.

Sutra će biti prikazano rusko delo “Ždralovi lete” Mihaila Kalatozova, dok će kasnije publika biti u prilici da se podseti srpskog nagradjivanog projekta “Bure baruta” Gorana Paskaljevića.

Nedelja je rezervisana za ruski film “Čuvaj se automobila” Eldara Rjazanova i jugoslovenski antologijski naslov “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića i Božidara Bote Nikolića.

Onda će uslediti pauza tako da će se smotra nastaviti 26. januara sa projekcijom čuvene crne komedije “Maratonci trče počasni krug” Slobodana Šijana.

U narednu subotu, 27. januara na repertoaru je kultni film “Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića i ruski naslov “ASSA” Sergeja Solovjeva.

Poslednjeg dana, 28. januara biće prikazana dva filma - ruska “Svadba!” Žora Križovnikova i srpska hit komedija “Munje!” Radivoja Raše Andrića.