29. maj 2024 11:44

"Kadence za vrt", najbolji je film u Srpskom takmičarskom programu festivala Beldoksa

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Kadence za vrt", najbolji je film u Srpskom takmičarskom programu festivala Beldoksa

Foto: Filip Olćan

BEOGRAD - "Kadence za vrt" Daneta Komljena, najbolji je film u Srpskom takmičarskom programu festivala Beldoks, dok je "Sunčani sat" estonske rediteljke Lis Nimik, najbolji film Međunarodnog takmičarskog programa, epilog je sinoćne dodele nagrada u završnici Beldoks festivala u Jugoslovenskoj kinoteci.

Domaće filmove ocenjivali su Vladan Petković - novinar, filmski kritičar, Andrej Tanasesku - filmski selektor i kustos, Adriana Belešova - direktorka programskog dela Ji.hlava IDFF-a.

Grand Prix srpskog takmičarskog programa uključuje diplomu i novčani iznos od 2000 evra, nagrade za najbolju fotografiju i montažu čine diplome i novčani iznosi od po 500 evra.

Za najbolji film Srpskog takmičarskog programa, čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije, žiri je dodelio nagradu filmu "Kadence za vrt", autora Daneta Komljena.

O najboljim filmovima iz Međunarodne takmičarske selekcije odlučivali su Karmen Grej - filmska kritičarka, Luka Papić - reditelj i Kristin Kamdesus - direktorktorka FipaDoc festivala.

Specijalno priznanje žirija za Srpski takmičarski program dobio je Nikola Polić za film "Kako biti slobodan".

Za Međunarodni takmičarski program specijalno priznanje dobio je kineski reditelj Guo Ženming za film "Dosadni dani i noći".

Ove godine za nagradu najbolji kratkometražni film Beldocsa takmičilo se 20 kratkih ostvarenja.

Odluku o najboljem kratkometražnom filmu doneli su Iva Rosandić, Filip Grujić, Sofija Pacoli.

Nagradu je dobila Norika Sefa za film "Kao bolesna žuta"

Specijalno przinanje za najbolji kratkometražni film pripalo je ostvarenju "Poljane čekaju, izmaglica se žiri", Dzovhanija Gospodinova iz Luksemburga.

Nagrada za najbolju montažu u Srpskom takmičarskom programu pripala je Koroni Švingruber Ilić za film "Izlazak kroz ludaru", Nikole ilića.

Za najbolju kameru u Srpskom takmičarskom programu nagrada 17. Beldocsa pripala

Milošu Radovanoviću za film "Minel" Tare Gajović.

Najbolji film u selekciji TEEN ocenjivao je tinejdžerski žiri u sastavu: Nađa Bosanac, Jelena Varga, Lana Bojić, Sofija Berak, a nagradu je odneo filmu "Kiks", reditelja Davida Mikulana i Balinta Reveza iz Mađarske.

Posebno priznanje u kategoriji Teen, dobio je britanski film "Copa 71", reditelja Džejmsa Erskina i Rejčel Remzi.

Sedamnaesto izdanje. Beldocs festivala zatvara se večeras filmom "Film je promenio svet", reditelja Darka Bajića i Siniše Cvetića u 19.30 u Domu omladine Beograda, kada će biti dodeljena i Nagrada publike za najbolji evropski film pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji.