27. jun 2024 22:25

Otvoren sedmi po redu „Ravno selo“ film festival

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren sedmi po redu „Ravno selo“ film festival

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

RAVNO SELO  – Sedmi po redu „Ravno selo“ film festival počeo je večeras ostvarenjem "Pokidan" rediteljke Suzane Purković, a festival je otvorio ministar kulture Nikola Selaković koji je tom prilikom najavio da je za ovu godinu izdvojeno dve milijarde i 250 miliona dinara za snimanje filmova.

"Kako je naša kinematografija jedna od prvih u svetu, u planu su još veće investicije kako bismo se ostvarili i na inostranoj sceni. Podsticaji su uvedeni u ono vreme kad je naša zemlja počela da pokazuje prve znake svog ekonomskog ozdravljenja, na inicijativu Aleksandra Vučića", rekao je Selaković.

On je dodao i da su kasnije Vlade nastavile da uvećavaju budžet za snimanje filmova i da je Srbija jedna od najprivlačnijih zemalja u regionu za produkciju.

"Planirane su dve milijarde i 250 miliona dinara za dalje snimanje filmova. Festival je za sve nas nešto što se deli sa prijateljima, to je najveća snaga umetnosti i zato ćemo nastaviti da negujemo ovakve događaje", rekao je Selaković.

Osnivač festivala Lazar Ristovski rekao je da mu je drago što se festival organizuje baš u Domu kulture, koji će biti mesto gde mladi ispoljavaju svoj talenat.

"Radio sam sve ovo da ostavimo mladim ljudima. Oni su bili uskraćeni da ispoljavaju svoju kreativnost, a sada u novom domu su im otvorene nove mogućnosti. Na jesen ćemo ga zvanično otvoriti", rekao je Ristovski.

Prema rečima predsednice Pokrajinske vlade Maje Gojković, kultura pripada svim građanima Vojvodine.

"Pokrajinska vlada je od samog osnivanja spoznala vrednost ovog festivala. Kultura je nešto najvrednije što imamo i moj zadatak je da nastavim da podržavam ovaj festival koji omogućava mladim umetnicima da prikažu svoje stvaralaštvo", kazala je Gojković.

Više od 40 filmova biće prikazano u naredna četiri dana, a selektori su uvrstili filmove iz više od 10 zemalja. Novitet ove godine je radionica „Kako se sinhronizuje crtani film“.

Na otvaranju je održan i koncert filmske muzike, a kao solisti nastupili su muzičari i glumci Dušan Svilar, Nevena Božović, Sanja Kerkez, Olivera Bacić Dragičević, Nikola Šurbanović i Mićko Kostić.