15. avgust 2024 13:00

Laguna predstavila ediciju "Autsajderi": Tri romana naći će se od 17. avgusta pred čitaocima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Laguna predstavila ediciju "Autsajderi": Tri romana naći će se od 17. avgusta pred čitaocima

Foto: LAGUNA PROMO

BEOGRAD - Edicija "Autsajderi" je novi izdavački projekat izdavačke kuće "Laguna" i obuhvatiće tri romana, istoimeni roman "Autsajderi", "Novi jadi mladoga V." i "Progovori", saopštili su danas izdavači.

Kako je navedeno, ova edicija biće dostupna za čitaoce od 17. avgusta i sabraće dela 20. i 21. veka u cilju upoznavanja publike s prozom koja pruža dubok uvid u potkulturu mladih, u izazove, težnje i iskustva mladih ljudi u različitim okruženjima i vremenima.

Prva knjiga u novom projektu koja je i dala ime ediciji, jeste roman "Autsajderi" S. E. Hinton u prevodu Brane Radević-Stojiljković, koji govori o četrnaestogodišnjem Poniboju Kertisu.

"Jedne noći nakon nedužnog susreta s dve devojke iz više klase napetost raste, ostavljajući jednog buržuja mrtvog, a Poniboj i njegov prijatelj Džoni beže da spasu svoje živote. Ubeđeni da u njihovu verziju događaja vlasti neće poverovati, dečaci se kriju sve dok ih herojski čin ne dovede u centar medijske pažnje", rekli su izdavači opisujući roman.

"Roman je krajem šezdesetih godina 20. veka eksplodirao na književnoj sceni svojim surovim, autentičnim prikazom života mladih, razbijajući tada dominantne i površne predstave adolescencije. Umesto sterilizovanih priča o kraljicama maturskih večeri, školskim sportistima i sladunjavim srednjoškolskim ljubavima, Hinton nam je iznela brutalne istine o nasilju među omladinom i maloletnoj delinkvenciji", rekla je urednica edicije Janja Stjepanović napomenuvši da se s pojavom ovog romana desio tektonski poremećaj u svetu književnosti.

Po ovoj knjizi Frensis Ford Kopola snimio je istoimeni film, a prevedena je na preko trideset jezika.

"U romanu "Novi jadi mladoga V." Ulriha Plencdorfa, sedamnaestogodišnji Edgar Vibo umro je u novogodišnjoj noći od strujnog udara. Njegov otac, koji je napustio porodicu kada je Edgar imao pet godina, ispituje osobe bliske njemu da bi saznao šta se tačno dogodilo i ko je njegov sin zapravo bio...", rekli su, između ostalog, izdavači najavljujući roman.

"U romanu "Progovori" Lori Hols Anderson, na žurci kojom je obeležen kraj letnjeg raspusta petnaestogodišnja Melinda pozvala je policiju, ali je pobegla pre nego što su stigli, ne objasnivši nikome ništa. Tako je prva godina u srednjoj školi za nju počela užasno. Učenici je vređaju i maltretiraju, a najbolja drugarica iz osnovne ne razgovara s njom niti želi da sasluša razloge njenog postupka koji je sve razbesneo i zbog čega se Melinda povlači u sebe", navedeno je u saopštenju Lagune.