16. septembar 2024 15:16

Geopoetika objavila knjige Marija Vargasa Ljose i Osvalda Sorijana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Geopoetika objavila knjige Marija Vargasa Ljose i Osvalda Sorijana

Foto: Shutterstock.com/Jure Divich, ilustracija

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Geopoetika" saopštila je danas da je u prvom kolu novopokrenute edicije “Hispanoamerička novela” objavila knjige "Fićfirići" peruanskog Nobelovca Marija Vargasa Ljose i "Tužan, usamljen i gotov" argentinskog pisca i novinara Osvalda Sorijana.

"'Fićfiriće' je Ljosa pisao pune dve godine, strpljivo uobličavajući ovo malo remek-delo koje se danas može posmatrati kao sinteza, kao komprimirana esencija njegovog obimnog stvarlaštva", saopštila je "Geopoetika".

Kako je navedeno, "Fićfiriće" je sa španskog jezika preveo Branko Anđić, a novelu "Tužan, usamljen i gotov" Ljiljana Popović-Anđić.

"Sorijano spaja detektivski žanr i stari bioskop, plač i smeh, glumce i likove, stvarnost i fikciju. Ukoliko volite neme filmove i komičare tog doba - Stena Laurela i Olivera Hardija (poznatije kao Stanlio i Olio), Džona Vejna i Čarlija Čaplina, volećete i ovu priču", navedeno je u saopštenju.

"Geopoetika" je saopštila i da je objavila roman "Mađioničar" irskog pisca Kolma Toubina, koji je "romansirana biografija ili prozni portret Tomasa Mana, od njegovog detinjstva i početaka književnog stvaralaštva pa sve do najvećih uspeha i Nobelove nagrade za književnost".