16. septembar 2024 15:49

Laguna objavljuje novi roman Tanje Stupar Trifunović

Izvor: TANJUG

podeli vest

Laguna objavljuje novi roman Tanje Stupar Trifunović

Foto: Laguna

BEOGRAD - Novi roman Tanje Stupar Trifunović "Duž oštrog noža leti ptica“ biće od sutra u knjižarama i onlajn prodaji, najavila je danas izdavačka kuća Laguna.

"Moglo bi se reći da je ovo roman o ratu devedesetih, kada rat ne bi bio samo pozadina priče o odrastanju dve devojčice. Vidimo samo nasilje nad njihovim telom i duhom a da uopšte nema razlike nanosi li se ono u mirnodopsko ili ratno vreme i nanose li ga 'neprijatelji' ili 'naši'", saopštila je Laguna.

Stupar Trifunović je rekla da je "Duž oštrog noža leti ptica“ roman o svemu onome o čemu je izbegavala pisati, "o onom što je izazivalo nelagodu, jer je sa sobom nosilo atmosferu proganjajućeg i utvarnog sećanja na odrastanje u ratu".

Dobitnica Evropske nagrade za književnost i Vitalove nagrade je istakla da "to svakako nisu uspomene kakve bi deca trebalo imati“, kao i da je sećanje na rat bilo okidač priče, ali nije tema romana.

Stupar Trifunović je dodala da ju je zanimalo da pokuša "kroz priču rekonstruisati trenutak ili trenutke koji menjaju do tad uobičajeni životni tok i mehanizme sa kojima obični ljudi normalizuju nasilje".

"Priča se dešava u jednoj izolovanoj, maloj sredini koja živi sa svojim ustaljenim navikama do trenutka koji sve menja – kada u selo stiže vojska. U početku su svi dobri, a onda, kako se rat zahuktava, stvari postaju sve luđe i nasilnije", navela je književnica.

"Duž oštrog noža leti ptica“ Laguna objavljuje u biblioteci "Bez prevoda“, koja obuhvata književna dela napisana na razumljivim nam jezicima i narečjima, autora izrazito humanističkog opredeljenja koji otvaraju pitanja aktuelna za posleratni period.