10. oktobar 2024 13:41

Han Kang, dobitnica Nobelove nagrade za književnost: Izuzetan opus na globalnom nivou

Izvor: TANJUG

podeli vest

Han Kang, dobitnica Nobelove nagrade za književnost: Izuzetan opus na globalnom nivou

Foto: AP Photo, File/Lee Jin-man

STOKHOLM - Dobitnica Nobelove nagrade za književnost je južnokorejska autorka Han Kang, saopštila je Švedska kraljevska akademija u Stokholmu.

Književnica Han Kang je 120. po redu laureatkinja najprestižnijeg literarnog priznanja u svetu.

Najznačajnijom nagradom u svetu literature ovenčana je zbog izuzetnog opusa, naveli su, između ostalog, u obrazloženju članovi Švedske kraljevske akademije, koja svake godine dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost.

Nobelova nagrada za književnost prvi put je dodeljena 1901. godine. 

Nobelov komitet: Han Kang je nagrađena za njenu napetu poetsku prozu

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost dodeljenja je autorki iz Južne Koreje Han Kang "za njenu napetu poetsku prozu koja se suočava sa traumama iz istorije i koja otkriva krhkost ljudskog života", piše na veb stranici Nobelovog komiteta.

Kako se navodi "Han Kang je rođena 1970. u Južnoj Koreji u gradu Gvandžu, u devetoj godini preselila se sa svojom porodicom u Seul.

"Njen otac bio je poznati novelista. Osim pisanja posvetila je svoj život umetnosti i muzici što se ogleda u čitavoj njenoj literarnoj umetnosti.Ona je svoju karijeru započela 1993. kada je objavila veliki broj poema za magazin "Literatura i društvo". Njen prvenac u poeziji izašao je 1995. kada je objavila kolekciju kratkih priča Ljubav iz Jeusa? (ne znam kako se prevodi) nakon koje ubrzo objavljuje nekoliko drugih proznih radova, kao što su kratke priče i novele" piše na sajtu Nobelovog komiteta.

Zapažena među ovim novelama je knjiga "Tvoje hladne ruke" iz 2002. koja oslikava očigledne tragove zainteresovanosti ove autorke za umetnost.