22. oktobar 2024 15:55

Sanja Stojanović laureat nagrade "Kletovog" 8. Čitalačkog maratona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sanja Stojanović laureat nagrade "Kletovog" 8. Čitalačkog maratona

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Autorka Sanja Stojanović proglašena je danas laureatom nagrade za najbolji roman 8. Čitalačkog maratona za rukopis "Dečak koji je putovao kroz romane" izdavačke kuće "Klet".

Izvršna direktorka "Kleta" Tijana Popović je izrazila zadovoljstvo što je nagrada uručena u trenutku kada ta izdavačka kuća obeležava dvadeset godina postojanja.

"Naš stručni žiri sastavljen od profesorke srpskog jezika i književnosti Dragane Čećez Iljukić, književnog kritičara Petra Arbutine i docentkinje Filološkog fakulteta Irene Plaović, primili su sve te rukopise, pročitali i odabrali one koje će ući u uži izbor, a u užem izboru ih je bilo osam", objasnila je Popović dodavši da glavni žiri čini 150 profesora srpskog jezika i književnosti širom Srbije.

Laureat nagrade Stojanović je izrazila zadovoljstvo što je, dobivši nagradu "Kleta" postala "afirmisani autor".

"Čitalački maraton ne samo da pruža mogućnost deci da se razvijaju i preusmeravaju svoje misli i uverenja, već čini jednu divnu stvar za sve ljude koji pišu u Srbiji. Pruža priliku da njihovi rukopisi budu pročitani i ocenjeni od strane stručnog žirija tako da je ovo ostvarenje jednog velikog sna", izjavila je Stojanović.

Odluku o nagradi pročitala je članica žirija Ćećez Iljukić koja je istakla da svi romani u užem izboru "šalju poruku da ljubav uvek pobeđuje".

"Roman "Dečak koji je putovao kroz romane" je priča o jednom dečaku koji uz svog tatu uči o životu onako kako smo mi nekad imali priliku da učimo od starijih. Kada smo maštali o neobičnim predelima gde nisu postojale igračke kao što postoje i danas", izjavila je Ćećez Iljukić.

Prema njenim rečima, na ovogodišnjem maratonu posvećenom čitanju priče tri dečaka isplivale su u prvi plan.

"Tri dečaka, njihove porodice i karakteri skrenuli su pažnju na to kako ipak može da se raste kada imaš podršku porodice, nastavnika.. i to je vrlo važno u književnosti za decu", smatra Ćećez Iljukić.

Arbutina je istakao da su brojni i različiti rukopisi stigli na konkurs, i da takvo interesovanje vraća nadu i smisao da prave vrednosti još uvek postoje.

"Odlična je vest što postoje ljudi koji biraju drugačiji put i koji prema svemu što im život donosi imaju kritički odnos i znaju to da uobliče”, istakao je, između ostalog Arbutina.

Plaović je naglasila ulogu zajednice koju, kako je rekla, ima svaki roman koji je ušao u uži izbor.

"Ima veliku ulogu u odlukama koju glavni junaci donose. Uvek je ta zajednica nešto šira od porodice, bilo da je to rođak ili pedagog", rekla je Plaović.

Ona je naglasila da je, čitajući romane, imala veliku odgovornost da se usaglasi sa ostalim članovima žirija.

"Imala sam veliku tremu jer su romane čitali drugi članovi žirija. Pitala sam se kako ćemo se uskladiti i da li će ono što mene privuče istovremeno privući i njih", zaključila je Plaović.

Pored romana autorke Stojanović, u osmom kolu edicije "Čitalačkog maratona" su i romani "Ne kradi" Tamare Drašković, "Šarena" Aleksandre Mišić, "Stolice će plesati" Ivane Lekić i "Zvezdana beležnica" Aleksandre Stojkov Pavlović.

Specijalnu nagradu žirija dobio je roman "Šapatropo bajka" Gordane Vlajić.

Nagraženi roman biće odštampan u 10.000 primeraka i poslat kao poklon svim učenicima članovima Čitalačkog kluba.

Pored romana neohodnih za rad Čitalačkog kluba, nastavnici srpskog jezika i književnosti dobiće i didaktičko - metodičko uputstvo za svaki pojedinačni roman pomoću kojeg se održavaju radionice i obražuju teme iz svakog romana.

Značaj ove društveno - odgovorne akcije prepoznala je i Privredna komora Srbije dodelivši izdavačkopj kući "Klet" Nacionalnu nagradu za društveno - odgovorno poslovanje "Đorđe Vajfert".

Akciju je podržalo Ministarstvo prosvete.