23. oktobar 2024 12:20

Na Sajmu knjiga "50 ličnosti koje su obeležile francusko-srpsku istoriju" 26. oktobra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Sajmu knjiga "50 ličnosti koje su obeležile francusko-srpsku istoriju" 26. oktobra

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - Knjiga "50 ličnosti koje su obeležile francusko-srpsku istoriju" biće predstavljena u subotu, 26. oktobra na 67. Međunardonom beogradskom sajmu knjiga.

Knjiga je izdata u 300 primeraka od strane nevladine organizacije Federacija mladih Srba Evrope (FMSE) koja postoji sa ciljem negovanja srpske kulture i obrazovanja i očuvanja nasleđa.

O knjizi koja predstavlja biografije 50 istorijskih ličnosti, kao i savremenika koji su, u određenom trenutku, na različite načine obeležili francusko-srpsku istoriju će govoriti osnivač i predsednik organizacije Nemanja Dimitrijević.

Iz srpsko-francuskog ogranka FMSE rekli su da ova knjiga predstavlja njihov najvažniji poduhvat ove godine u cilju promovisanja kulture, istorije i francusko-srpskog prijateljstva među mladima.

"Knjiga je izdata kako bi pokazala koliko su dugotrajni francusko-srpski odnosi i koliko naših značajnih naučnika, književnika i umetnika je imalo povezanost sa Francuskom", rekli su organizatori za Tanjug.

Knjigu "50 ličnosti koje su obeležile francusko-srpsku istoriju" su sastavljali Marko Gojković, Nemanja Dimitrijević, Natalija Nikolić, Matys Kočaj i drugi.

Knjiga će biti promovisana u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova - Uprava za dijasporu i FMSE u Hali 4 beogradskog sajma u Velikoj konferencijskoj sali sa početkom u 12 časova.

Neke od ličnosti koje se mogu naći u knjizi su Nikola Tesla, Miloš Crnjanski, Milan Obrenović, Kralj Aleksandar I Karađorđević i drugi.

FMSE osnovana je 2023. godine sa glavnim ciljem da obrazuju mlade generacije da promovišu bogatu srpsku istoriju i kulturu kako bi sa Evropom kreirali dinamičnu mrežu koja prekida granice i spaja generacije.