23. oktobar 2024 13:42

Izdavači pripremili bogat sadržaj za sutrašnji Školski dan na sajmu knjiga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izdavači pripremili bogat sadržaj za sutrašnji Školski dan na sajmu knjiga

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Tradicionalni "Školski dan" na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora biće organizovan sutra.

"Školski dan", za koji je na toj najvećoj i najvažnijoj književnoj manifestaciji jugositočne Evrope, uvek rezervisan četvrtak, svečano će otvoriti državni sekretar u Ministarstvu prosvete Jasmin Hodžić, a nešto kasnije u sali "Ivo Andrić" biće uručene nagrade 67. Međunarodnog beogradskog sajma među kojima će biti i ona za Dečju knjigu godine.

Dan će obeležiti i tribine poput "Hiljadu zašto", "Zagenetanje sa Urošem Petrovićem", i a biće predstavljene i aktivnosti Fondacije Ršum koja će najaviti projekte "Stvaralački kamp Saradnici Sunca" i "Podrška nadarenoj deci za literarno stvaralaštvo".

Izdavači koji posebnu pažnju posvećuju literaturi za najmljađe i tinejdžere, Kreativni centar, Pčelica, Vulkan i Laguna pripremaju posebne programe namenjene deci, mlađim i starijim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima.

Pčelica je za školski dan, kako je za Tanjug rekla menadžer Nevena Marković pripremila promociju knjiga "Ršumovanje od A do Š", koje će potpisivati autor Ljubivoje Ršumović, dok će Goran Marković, pisac i osnivač Pčelice, a čije su knjige "Arči pas koji je voleo knjige", i "Gabi, hrabro srce Beograda", beogradski osnovci poroglasili za najbolje dodelivši im "Dositejevo pero", poptisivati knjigu "Hačiko, priča o vernosti".

Na štandu Izdavača iz Čačka naći će se i brojne kjnige višestruko nagrađivanog Slobodana Stanišića među kojima su i one iz edicije "Detinjstvo srpske nauke".

Kreativni centar, prema rečima PR menadžera Jelene Dragojlović pripremio je za tradicionalni Školski dan promociju knjige "Đura hodalica", koju je napisao Ante Tomić, koji će kao i Violeta Babić, autorka "365 jezičkih crtica" i "Knjige za svaku devojčicu" potpisivati svoja napisana dela.

Najmlađe posetioce na štandu Kreativnog centra će dočekati između ostalog i nagrađene knjige "Moja Srbija" Simeona Marinkovića, "Petra je stvarno otišla", Aleksandre Jovanović kao i "Tri, četiri, sad! Hajde da se poezigramo", Dragane Mladenović, rekla je za Tanjug Dragojlović.

Na štandu Lagune, prema rečima, portparola Tanje Vučković Uroš Petrović će potpisivati i najnoviju knjigu "Začaranu spravu" kao i Ljubivoje Ršumović.

U bogatoj laguninoj izdavačkoj pordukciji najmlađe ljubitelje pisane reči između ostalog čekaće i knjige "Moj tata i ja u pubertetu" Roberta Takariča, kao i nedavno trećom nagradom ovenčano delo Zorana Penevskog "Vrtoglavi dani u Plavoj Šumi".

Vulkan će na Vulkančićevom štandu na školski dan ugostiti autorku Mirjanu Milenić Mimi koja ima nove edukativne karte "Laugh and learn", a potom i Slobodana Stanišića koji će potpisivati novu knjigu Istorijska slagalica: "Od Nemanje do Nemanje", rekla je menadžer Marija Bošnjaković.

Vulkančić se tradicionalno na sajmu knjiga predstavlja bogatom produkcijom, među kojima se posebno izdvajaju knjige omiljenih dečjih junaka - Dogmen: Služavka 22 i "Isidora Mun i nova devojčica" najtraženjije su knjige na Vulkanovim štandovima kao i serijali "Magična bojanka" i "Učimo da brojimo".