23. oktobar 2024 15:14

Humanitarna akcija obezbedila više od 350 knjiga udruženju NURDOR

Izvor: TANJUG

podeli vest

Humanitarna akcija obezbedila više od 350 knjiga udruženju NURDOR

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Humanitarna akcija "Biblioteka podrške" organizovana od strane udruženja Moja Srbija danas je završena, više od 350 knjiga su uručene udruženju NURDOR.

Humanitarna akcija organizovana je u oktobru, jer je oktobar mesec knjige, a za cilj je imala da pruži toplo, edukativno i inspirativno okruženje deci koja se leče od malignih bolesti, kao i njihovim roditeljima, saopštio je udruženje Moja Srbija.

U akciji su učestvovale izdavačke kuće: Kreativni centar, Odiseja, Laguna, Kontrast izdavaštvo, JRJ Moj izdavač, Propolis Books, Pčelica, Treći trg i Čarobna knjiga koje su donirale knjige i društvene igre.

Donacija doprinosi stvaranju prostora za opuštanje i edukaciju u Roditeljskim kućama i na hematoonkološkim odeljenjima, pružajući neophodnu podršku deci i njihovim roditeljima tokom dugotrajnih terapija.

Predsednica Upravnog odbora NURDOR-a Jolanda Korora izrazila je zahvalnost i istakla da je knjiga u trenucima lečenja možda jedini pravi prijatelj dece, kao i da je NURDOR kroz svegodine postojanja opremio igraonice na svim hematoonkološkim odeljenjima širom Srbije, kao i Roditeljske kuće u kojima deca borave sa svojim porodicama

"Svako dete ima pravo na učenje i igru, i vođeni tim principom, NURDOR već 20 godina svojim radom omogućava da i svako dete obolelo od raka ima mogućnost da uči i da se igra. . Ova donacija će u velikoj meri obogatiti kutke za našu decu i stvoriti im uslove da čitaju i igraju se kao i njihovi zdravi vršnjaci", rekla je Korora.

Koordinatorka projekta "Biblioteka podrške" Sanja Janković rekla je da su se mnoge izdavačke kuće odazvale akciji i time su se opremile biblioteke na hematoonkološkim odeljenjima i u Roditeljskim kućama.

"Verujemo da će ova donacija imati dugoročnu vrednost i da će omogućiti mališanima da uživaju u zabavnim i edukativnim sadržajima, a njihovim roditeljima pružiti mali predah u teškim trenucima", rekla je Janković.

"Biblioteka podrške" je i uvod u pripreme za predstojeći humanitarni festival BelgrAID koji će se održati u aprilu naredne godine i on će doneti mnoštvo humanitarnih, zabavnih i kulturnih aktivnosti za decu i mlade.

"Ove godine smo odlučili da započnemo i organizaciju našeg prvog festivala humanosti - BelgrAID festivala. Kao i prikupljene knjige, tako sada i sav prihod, od ulaznica i kotizacija na Festivalu, biće doniran upravo našem ovogodišnjem dobitniku Zlatne plakete Dobročinitelj – udruženju NURDOR, čime nastavljamo misiju pružanja podrške onima kojima je ona najpotrebnija i trudimo se da motivišemo druge čine dobra dela", zaključila je Janković.