3. avgust 2023 14:48

Izdavačka kuća Agora objavila je dve knjige nobelovke Alis Manro

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izdavačka kuća Agora objavila je dve knjige nobelovke Alis Manro

Foto: PROMO

BEOGRAD - Izdavačka kuća Agora saopštila je danas da je objavila prozne knjige kanadske nobelovke Alis Manro (Alice Munro) "Šta umišljaš ko si ti", u prevodu Predraga Šaponje", i "Znaci ljubavi", čiji je prevodilac Anđelka Cvijić.

"Šta umišljaš ko si ti" (1978) prati ključne životne trenutke glavne junakinje Rouz, kroz deset povezanih priča, u kontekstu ratne oskudice, posleratnog prosperiteta i dva velika kulturna pokreta: modernizma pedesetih i bujanja kontrakulture u naredne dve decenije, podsetila je Agora.

Kako je navedeno, u "Znacima ljubavi" Manro istražuje iskustva najintimnijih momenata preobražaja, "kada je život već oblikovan, momenata u kojima se shvataju teret, moć i priroda ljubavi".

Rođena 1931. godine Manro spada u vodeće kanadske pripovedače, sa 13 zbirki pripovedaka i romanom "Životi devojaka i žena" (1971), a dok je Nobelov komitet u obrazloženju naveo, između ostalog, da je " književnica sa potvrđenim darom za fino pripovedanje, koje se odlikuje jasnošću i psihološkim realizmom".

"Njene priče su najčešće smeštene u male gradske sredine, gde se ljudi bore za opstanak, što često rezultira lošim vezama i moralnim konfliktima, problemima koji proizilaze iz generacijskih razlika i sudara životnih ambicija", rečeno je u odluci iz 2013. godine.