12. septembar 2023 16:33

Zoran Milekić: Roman "Deca rata" morao je da bude napisan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Milekić: Roman "Deca rata" morao je da bude napisan

Foto: Laguna, promo

BEOGRAD - Pisac Zoran Milekić u novom romanu "Deca rata", koji će biti objavljen 13. septembra, donosi istinite priče o troje dece odvedene u ustaške logore Stara Gradiška i Jastrebarsko, saopštila je danas izdavačka kuča Laguna.

Milekić je rekao da je roman "istinita priča o troje dece, Miki, Jeleni i Dragoju", od bežanja pred ustašama iz njihovih kozaračkih i slavonskih sela, preko zbegova i "muka i užasa po logorima, do izvlačenja i preživljavanja u najtežim okolnostima".

"Važno mi je bilo da naglasim pobedu života nad smrću, pobedu dobra nad zlim“, naglasio je Milekić.

Milekić je upoznao obe devojčice koje se pominju u "Deci rata", sa njima je putovao u Jasenovac i usput su mi govorile o svojim sudbinama, a posle su se viđali u Beogradu i nastavljali razgovore, saopštila je Laguna.

"Jelena se mogla setiti mnogih važnih događaja iz rata, jer je u to vreme već imala osam godina. Mika je bila premala, imala je jedva godinu ili dve, ali mi je prepričala ono što su joj ispričali njen brat i drugi rođaci", rekao je Milekić.

Prema njegovim rečima, Miku su konačno pronašli i upoznali 35 godina nakon završetka rata, jer ju je usvojila jedna zagrebačka porodica“, dok Dragoja nikada nije upoznao, pošto je umro 2005. godine, ali je "iza sebe ostavio više zapisa svojih sećanja na mučne logoraške dane".

Milekić je priznao da mu nije bilo lako pisati roman, između ostalog, "jer ma koliko se trudili da budete objektivni, da se ne izgubite previše u naletima onog emotivnog, teško je odupreti se onom ljudskom, roditeljskom u sebi".

"No to je samo jedna od muka pisanja ovakvih romana. I morate se nositi s tim. Ali ovakvi romani, bez obzira na sve, jednostavno moraju biti napisani“, istakao je pisac.

Istoričar Milekić je bio saradnik na nesnimljenom filmu o Jasenovcu u režiji glumca Tihomira Stanića, koji je potom napisao roman "Austrijanka" o naporima Dijane Budisavljević da spasi kozaračku decu iz logora Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svetskog rata