26. oktobar 2023 17:00

Školski dan na Sajmu knjiga: Uručene nagrade na konkursu "Ljubivoje Ršumović"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Školski dan na Sajmu knjiga: Uručene nagrade na konkursu "Ljubivoje Ršumović"

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Na 66. Međunarodnom sajmu knjiga danas je Školski dan, zbog čega su hiljade đaka iz čitave Srbije, pa i Republike Srpske, danas organizvano stigle pod kupole beogradskog sajma, a neki od njih, rekli su za Tanjug da uživaju u čitanju svega - od romana do junačkih pesama.

Jovana Glišić iz Niša iz Osnovne škole "Stefan Nemanja", koja je osvojila prvo mesto u kategoriji osmaka na konkursu "Ljubivoje Ršumović na slobodnu temu" Fondacije RŠUM i Ministarstva prosvete, za "Nespokojnu pesmu, a na koji je pristiglo više od 2.000 radova iz cele Srbije.

"Pisala sam o osećanjima, društvu koje me podržava i nagradama koje mi znače poput današnje koja mi daje vetar u leđa", rekla je Jovana i naglasila da voli da čita sve i da su joj najomljenije knjige Jasminke Petrović, Tode Nikoletića, Ljubivoja Ršumovića.

Stefan Janković iz novobeogradske škole Radoje Domanović kaže za Tanjug da voli da piše i da ga je učiteljica inspirisala.

"Pisao sam o mukama kroz koje smo prolazili brat i ja", rekao je Stefan i naglasio da najviše voli da čita romane, stripove i junačke pesme.

Stefanov minut stariji brat blizanac Bogdan kaže da voli da piše kratke pesmice i znimljive priče. Dodaje da ga raduje da čita pesme, romane i zanimljive knjige poznatih pesnika.

Maša Grujić iz škole "Milorad Mića Marković", čija je pesmica "Mamine želje" nagrađena, kaže da voli da piše, čita i što je najvažnije da obožava da radi u školi.

Učenica srednje ekonomske škole iz Subotice Mija kaže da dolazi na sajam da kupuje zanimljive i smešne knjige kao i da se druži sa društvom.

Bilo je i onih koji kažu da na sajam nisu došli svojom voljom, ali i onih kojima je omiljeni pisac "bivša sportiskinja i prestupnica" koja je bila deo grupe Pink panter.

Filip iz Železnika kaže da ih je razredna dovela da čitaju knjige i da se edukuju. Ima i onih koji vole sajam jer, kažu, tog dana ne moraju u školu.

Srednjoškolka iz mladenovačke gimnazje kaže da je došla da vidi kjnige ali i to šta nude fakulteti, jer neki od njih predstavljaju progame na sajmu knjiga.