12. decembar 2023 11:33

Održana promocija knjige "Oživite crteže" Rastka Ćirića u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana promocija knjige "Oživite crteže" Rastka Ćirića u Beogradu

Foto: Shutterstock.com/Jure Divich, ilustracija

BEOGRAD - Multimedijalna promocija knjige "Oživite crteže – Interaktivni vodič kroz stroboskopsku animaciju" autora Rastka Ćirića održana je sinoć u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu.

Osim razgovora o knjizi, pisac i svestrani umetnik Ćirić je održao i poseban koncert "Jukebox Live".

O knjizi su govorili: Zoran Hamović, direktor i glavni urednik izdavačke kuće "Clio", Goran Čpajak, dekan Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU), Aleksandra Arvanitidis, multimedijalna umetnica i pedagog, kao i autor Rastko Ćirić.

Interaktivni priručnik "Oživite crteže" namenjen je svima koji upravo žele da udahnu život crtežima, lutkama, objektima.

Kratak uvodni govor je imao upravnik Galerije nauke i tehnike SANU - Zoran Lj. Petrović, inače inženjer elektrotehnike i fizičar, te najavio dvostruki program – književni i muzički.

Prvi čovek izdavaštva "Clio" Zoran Hamović je otkrio da mu je veliko zadovoljstvo i uzbuđenje što pred sobom vidi knjigu koja sublimira veliki rad i značajno stvaralaštvo multimedijalnog stvaraoca kakav je nesumnjivo Rastko Ćirić.

Prema njegovim rečima, karijera autora Ćirića se može podeliti u tri različite celine, koje "sagledavaju njegovu ličnost kao - likovnog umetnika, pedagoga i za ovu knjigu najvažnije - kao istraživača".

U pitanju je prvi je priručnik u kome čitaoci mogu direktno da vide animirane primere u knjizi. Namenjena je svim uzrastima i nivoima edukacije, ali prvenstveno je udžbenik za studente animacije, a deci je posvećeno poglavlje pri kraju ovog vodiča.

Hamović smatra ipak da se knjiga nužno ne obraća samo studentima, iako tako deluje, te je dodao da izdavačka kuća "Clio" ima uspešnu saradnju sa raznim umetničkim akademijama i fakultetima u Beogradu i Srbiji, od FDU, FLU, preko FPU, FMU, na stvaranju ovakvih knjiga.

"Rekao bih da je ova knjiga kao slogan "Politikinog zabavnika", znači od 7 do 77 godina. U tom rasponu je svi mogu čitati. Nova knjiga je na pragu novih znanja i neprekidnog učenja, ona se bavi pitanjem kako stvarati digitalan svet, što je posebno danas zanimljivo kada se govori o veštačkoj inteligenciji. Knjiga je odličan vodič kroz svet animacije, govori o fenomenu u tom univerzumu, a činjenica je da danas mnogi mladi vole animaciju, zanima ih da se time bave. Takodje, u knjizi je prisutna i istorija filma, može se posmatrati delo i na taj način”, zaključio je Zoran Hamović.

Goran Čpajak je ocenio da su ovakve knjige kao "Oživite crteže" danas retka dela, gotovo da ne postoje na tržištu, a izuzetno su dragocena i potrebna.

"Rastko Ćirić je napravio takvu publikaciju za dugi niz godina, koja će biti važna za dalju budućnost animiranog filma i umetnost crteža”, smatra Goran Čpajak, sa FPU.

Aleksandra Arvanitidis je ukratko analizirala Ćirićevo stvaralaštvo i primetila da je on uradio spoj digitalne tehnologije 20. i 21. veka i pisane reči i to utisnuo u novu knjigu.

Rastko Ćirić je javnosti približio da je delo "Oživite crteže" započeo da stvara pre 10 godina, te da je u pitanju sveobuhvatna knjiga iz oblasti animiranog filma, koja se zapravo sastoji od pet manjih knjiga i razmatra sve najvažnije oblasti animacije: Mehaniku kretanja, Tehnike animacije,

Proces izrade crtanog filma, Istoriju animacije, kao i Animaciju za mlađe.

Opremljena sa 1000 slika, 95 animiranih priloga i 160 linkova za filmove, nova knjiga o čudesnom univerzumu animacije čitaoca vodi na zanimljivo putovanje.

"Knjiga je zamišljena da se sastoji od pet različitih boja, tačnije pet odeljaka, odnosno kao pet sasvim odvojenih knjiga u jednom. Mehanika kretanja predstavlja let ptica, trčanje, kretanje, i ima poseban QR kod, da gledate i pratite vizuelno. Odeljak Tehnike animacije prezentuje filmove koji se mogu gledati takodje preko QR koda, samo naslonite mobilni telefon i slike se same stvaraju. Proces rada na crtanom filmu pokazuje postupak kreativnosti, Razvoj animacije predstavlja 100 najvažnijih animiranih filmova u istoriji, a poslednja etapa je pedagoški rad sa decom, Animacija za mladje", opisao je Ćirić svoju knjigu, koja takodje poseduje srpsko-engleski rečnik termina iz oblasti animacije.

"Kako je neko skoro rekao, knjiga je sveobuhvatna i velikodušna", dodao je pomalo skromno Rastko Ćirić, koji je delo promovisao prvi put na nedavnom Beogradskom sajmu knjiga 2023.

Rastko Ćirić (Beograd, 1955) je srpski likovni umetnik i pedagog, koji deluje u sledećim oblastima - grafika, ilustracija, zaštitni znakovi, ekslibris, strip, animacija i muzika.

"Pre više od 10 godina sam započeo rad na ovoj knjizi, ali sam onda i napustio projekat, jer tada nije bilo dovoljno razvijene tehnologije da bi se na adekvatan način knjiga stvarala. Sve to se vremenom promenilo, tehnologija je znatno napredovala i stvorile se mogućnost da možemo knjigu da objavimo, sve je postalo izvodljivo", otkrio je Ćirić, koji je u plodnoj karijeri dobio preko 70 domaćih i međunarodnih nagrada, istaknut i kao pedagog, - profesor na FPU u Beogradu, gde je diplomirao 1979, a završio poslediplomske studije 1982. godine.

"Dopunio bih izjavu Zorana Hamovića, u vezi godina od 7 do 77, proširio bih tu granicu, neka bude da je knjiga za sve od 7 do 107 godina. Ili, kad bolje razmislim, mogu deca da je gledaju i od svoje treće godine. Neka bude onda od 3 do 107, ili možda od 3 do 103 godine", duhovito je istakao Rastko Ćirić.

On je najavio da je spremna verzija knjige na engleskom jeziku i uskoro će izaći iz štampe, a radi se takodje za slovenačko tržište, a zainteresovani su iz Grčke i Portugala.

Onda se Ćirić osvrnuo na period animacije nekad i sad, dok je sve vreme na platnu bio emitovan kolaž njegovih animiranih radova koji prate samu knjigu.

"Kad sam bio mali, pojava crtanog filma na televiziji bila je senzacija. Čim se pojavi na malom ekranu, sećam se da smo svi bili srećni i dolazili do televizora da uživamo u tim filmovima. Bili su to crno beli crtaći, a u koloru mogli su da se gledaju isključivo u bioskopu, Dizni ostvarenja. To je bila retkost u to davno vreme, cenila se mnogo više pojava crtanog filma. Danas je sve drugačije: imamo toliko tematskih kanala za animirane filmove, velika je produkcija, ekspanzija, tako da crtani filmovi na televiziji nisu ništa novo”, naglasio je Rastko Ćirić i dodao da njegova knjiga pomaže svima koji žele da “oživljavaju” svoje crteže u animirani svet, a to mogu biti animacije lutaka i plastelina, kao i 3D animacije.

Ostvario je obimno i nagrađivano delo u svim grafičkim oblicima, na filmu i u muzici, autor je 14 animiranih filmova, a bio je saradnik-ilustrator prestižnog američkog lista “Njujork Tajms” (New York Times Book Review).

Rođen je u umetničkoj porodici, njegovi roditelji, otac Miloš i majka Ida Ćirić, upoznali su se na tadašnjoj Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu.

Rastkov otac Miloš Ćirić (Despotovo, 1931 – Beograd, 1999) bio je srpski likovni umetnik i profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu koji je stvarao u mnogim sferama - slobodna grafika, grafička identifikacija, pismo, oglašavanje, grafika knjige, grafička animacija.

Majka Ida Ćirić (1932–2007) bila je značajna srpska ilustratorka za decu, a radila je opremu knjige, kolaž i objekte od papir-mašea.

Ilustrovala je više od 50 knjiga, mnoge naslovne strane knjiga i ilustracije za časopise, dobila je 12 nacionalnih nagrada za ilustraciju i imala šest samostalnih izložbi.

"Sledeći projekat neće biti vezan za knjigu “Oživite crteže” ili pisanje knjige tog tipa, već radim na monografiji o mojoj majci Idi Ćirić. Tome ću se nadalje posvetiti”, zaključio je Rastko Ćirić.

Umetnik je imao 40 samostalnih izložbi, u Srbiji – Beograd, Novi Sad, Vranje, u Sloveniji - Ljubljana, Kopar, Francuskoj - Anesi i Orleans, Poljskoj - Legnica, Japanu - Hirošima, Koreji - Seul, Belgiji - Poler.

Nakon promocije knjige, Rastko Ćirić je održao i koncert po neobičnom sistemu tehnologije "Jukebox live 100", gde je u kompjuteru snimljeno 100 numera svetskih muzičara i grupa. Publika je govorila koje brojeve pesama želi, i onda je klikom na dugme, Ćirić uz akustičnu gitaru i muzičku pratnju sa kompjutera pevao i svirao razne hitove u bogatoj kolekciji bendova: “The Beatles”, “The Rolling Stones”, “Pink Floyd”, “Led Zeppelin”, “Jethro Tull”, “Genesis”, “Simon & Garfunkel”, “Crosby, Stills Nash & Young”, Piter Gebrijel, Elton Džon, solo karijere Pola MekKartnija i Džona Lenona, Sting, Bob Dilan, Elvis Kostelo, glumac Kit Karadin, i drugi.