16. decembar 2023 19:28

U Etnografskom muzeju Beograda predstavljena knjiga "Uništavanje i prisvajanje kulturnog nasleđa"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Etnografskom muzeju Beograda predstavljena knjiga "Uništavanje i prisvajanje kulturnog nasleđa"

Foto: Filip Kovačević

BEOGRAD - Knjiga "Uništavanje i prisvajanje kulturnog nasleđa: od Luvra, do Kosova i Palmire", koja je delo grupe autora koju čine profesor Dragan Simeunović, dr Danijela Nešić, dr Mina Zirojević i dr Renata Samardžić, predstavljena je juče u Etnografskom muzeju Beograda, saopštili su iz Službenog glasnika.

Autori knjige izdate u saradnji sa Ministarstvom kulture ističu da ona dokazuje da je težnja za prisvajanjem tuđih kulturnih dobara stara koliko i sama kultura, i da se čovek iz ličnih osećaja inferiornosti i podređenosti neretko upuštao u razaranje tuđih obeležja kulture kako bi dokazao posedovanje određene teritorije.

"Poslednjih godina smo svedoci da je svest u međunarodnim krugovima takva da nalaže da čitava kulturna baština koja se nalazi na Kosovu i Metohiji pripada nekom drugom, pojedincima koji su odabrani i koji ne prave probleme kao Srbi. Krađa kulturnog nasleđa je bila sastavni deo svih ratova vođenih u ljudskoj istoriji i takve slučajeve imamo još u antici čak i u situacijama kada su oba naroda iste religije, uvek praćene pohlepom i zavišću koje su nerazdvojne od čoveka", izjavio je idejni tvorac projekta Dragan Simeunović.

Kako ističu autori, knjiga pokušava da podigne glas u korist pravde i ukaže na veliki problem prisvajanja kulturne baštine od onih kojima ona ne pripada.

"Ako odemo malo dalje u prošlost, srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji je neupitno. Osim nadzemnog nasleđa u vidu različitih crkava i manastira, koji su nažalost u prethodnih nekoliko decenija doživeli ogromno oštećenja, a neki sravnjeni i srušeni, postoji i ono nasleđe koje se nalazi ispod zemlje. Ako situacija nastavi da se razvija u ovom smeru, plašim se da li će u budućnosti neko iz onog što nije do sada uništeno, zaključiti da su na tom prostoru postojali upravo Srbi", izjavio je predsednik Srpskog arheološkog društva Adam Crnobrnja.

Koncept knjige je takav da se tematikom uništenja i prisvajanja kulturnog nasleđa bavi veoma široko i otvara pitanja poput licemerja zapadne civilizacije, krađe kulturnih dobara kroz istoriju, kao i aktuelno stanje na našem prostoru.

Danijela Nešić, politikolog studija religije, pobrojala je sva zdanja srpske kulture na Kosovu i Metohiji, koja su delimično ili u potpunosti uništena od 1998. godine do sada. Među njima su i manastir Zočište, koji je prvi doživeo zlu sudbinu, a do oktobra 1999. godine ukupno 86 srpskih crkava i manastira je oštećeno, a 40 kompletno uništeno eksplozivom.

Mina Zirojević, naučna saradnica Instituta za uporedno pravo, ističe da je od ekstremne važnosti da u digitalnoj eri, omladina u Srbiji zadrži kulturnu svest i izbegne zamke poput onih sakrivenih iza fraza poput "Svi smo građani sveta", i upozorila na njihovu štetnost, jer svi "veliki" narodi se pre svega identifikuju sa svojim sugrađanima i svojim državama.