15. januar 2024 15:15

Predstavljene knjige "Srbi u vihoru novog svijeta" i "Srski identitet" u Ruskom domu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljene knjige "Srbi u vihoru novog svijeta" i "Srski identitet" u Ruskom domu

Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ

BEOGRAD - Knjige "Srbi u vihoru novog svijeta: Srbija i Srpska pred izazovima“ i "Srpski identitet", odnosno "Srpski identitetski kriterijumi u procesu globalizacije", predstavljeni su danas u Ruskom domu.

Član Senata RS i sociolog Milimir Mučibabić je istakao da knjiga nije ključ za rešenje svih problema srpskog naroda, već daje mogućnost da se razmišlja šta je imperativ vremena.

Prema njegovim rečima, identitet je smrtni neprijatelj globalizma, a "u sukobu između globaslista i suverenista treba promišljati kud plovi srpski brod i šta je nama činiti".

Zbornik "Srbi u vihoru novog svijeta: Srbija i Srpska pred izazovima" donosi naučne radove Mučibabića, Aleksandra Rakovića, patrijarha Porfirija, Slobodana Antonića, Nebojše Vukovića i drugih, a objavilo ga je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta“ iz Beograda.

"Srpski identitetski kriterijumi u procesu globalizacije“ je skup radova sa okruglog stola održanog 2018. u Vukovoj zadužbini, gde su učestvovali Mučibabić, Antonić, Matija Bećković, Ljubodrag Dimić, Milo Lompar i drugi.

Mučibabić je rekao da su ta dva naslova pokušaj da se nađe izlaz za srpsku naciju.

Mučibabić je podsetio da su Srbi prvi narod u Evropi koji se pobunio protiv globalizma, a nemilosrdno bombardovanje našeg naroda je bilo "projekcija Balkana gde ništa ne može ostati što nije u interesu imperijalnog zapada".

"Balkan je najbolja vaga za moć velikih i silnih. Ko drži Balkan ima pravo da kaže da je najmoćniji", ocenio je Mučibabić.

Istakavši da u sukobu globalista i suverenista vidi šansu srpskog naroda da osmisli svoje naredno delovanje, Mučibabić je dodao da "po svaku cenu treba sačuvati duhovni i kulturni prostor Srba".

"Mi hoćemo srpsku nacionalnu državu demokratskim putem. Nećemo da se borimo oružjem. Prvo ćemo napraviti duhovno, kulturno, pa političko jedinstvo", rekao je između ostalog Mučibabić

Naučni savetnik Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković je ocenio da je 21. vek doneo nove izazove, poteškoće i pritiske, koji trenutno nisu vojni kao devedesetih godina, već su "suptilniji, ali ne manje opak vid odnosa prema srpskom narodu, Srbiji i Srpskoj".

"Kad je reč o mom stavu, kao autora, u onome što sam napisao u radu u zborniku, ne odudara od onoga što sam govorio javno na drugim mestima. Ovde sam šire i dublje sagledavao i govorio da srpski narod treba da ima jedinstvenu državu", naveo je Raković.

Prema njegovim rečima, Srbija, Srpska i Crna Gora treba prirodno da stvore jednu državu, dok Severna Makedonija nije srpska država, ali sa njima čini jedan prostor.

Raković je naveo da su posle sukoba u Banjskoj došli na red tablice i pritisci na Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno napadi i pretenzije na njenu imovinu.

"Srpski narod je u većini u Crnoj Gori, što će se uskoro pokazati kad se objave rezultati popisa, pa je bilo lakše odbraniti srpske svetinje u Crnoj Gori", napomenuo je Raković.

Prema njegovim rečima, pritisci na Republiku Srpsku su neprestani, suočava se sa pirokom i dubokim napadom "raznoraznih agentura sa Zapada".

Raković je naveo da napadi stižu od "takozvanog visokog predstavnika" (Kristijana Šmita) u Bosni i Hercegovini, stranih ambasada i administracija Sjedinjenih Država i Velike Britanije i drugih.

Istakavši da "Republika Srpska treba da bude jedna država sa Srbijom", Raković je ocenio da je to "legitimno, legalno i pravedno rešenje".

"Republika Srpska se ne može smatrati separatističkom tvorevinom danas, jer separatisti su Muslimani i Hrvati koji su razbijali Jugoslaviju. Ne mogu Srbi biti separatisti, njima je ovo nametnut okvir", naveo je Raković.

Povodom teksta profesorke Ekonomskog fakulteta Sabine Silajdžić, u kome je povukla paralelu o opravdanosti proslave 1. marta kao Dana Bosne i Hercegovine i 9. januara Dana RS, Raković je istakao da je to prva takva reakcija iz Sarajeva.

Raković je dodao da se time kaže da su Srbi stvaranjem RS želeli da sačuvaju Jugoslaviju, a ne da stvore Veliku Srbiju.

Govoreći o načinu ostvarivanja srpskih ciljeva, Raković je naglasio da će na se "na putu pojaviti puno opstrukcija, da će biti klizećih startova, pritisaka kakve još ne naslućujemo".

"Ali ako se borimo za pravednu stvar, mi ćemo doći do cilja. Ako su naši preci uspeli 1918. godine, nema razloga da mi ili sledeća generacija ne uspe u tome", naveo je Raković.

Dodavši da su Bošnjaci braća po poreklu, koji imaju pravo na svoju državu, Raković je dodao da je najbolje izvršiti razdruživanje kao Česi i Slovaci kako bi se krenulo "u bolju budućnost".

Prema njegovim rešima, "Kosovo i Metohija je teže pitanje od BiH, jer u ovom trenutku nema uslova da se pravedno reši", i zato je potrebno čekati godine.