22. avgust 2024 12:04

Manastir Manasija, Caričin grad, Mora Vagei dobili status nepokretnog kulturnog dobra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Manastir Manasija, Caričin grad, Mora Vagei dobili status nepokretnog kulturnog dobra

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici više odluka koje se odnose na utvrđivanje mera zaštite, granica zaštićene okoline i mera zaštite zaštićene okoline spomenika kulture kao nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, kao i arheoloških nalazišta koja su dobila status izuzetnog značaja.

Status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja dobio je manastir Manasija koji je građen, uz prekide, u periodu između 1406. i 1418. godine, pod ktitorstvom despota Stefana Lazarevića. Iako je u značajnoj meri oštećeno, slikarstvo ovog manastira predstavlja najveći domet srpske umetnosti 15. veka, a sama Manasija jedinstvenu spomeničku celinu uz ostale spomenike, isposnice, utvrđenja i ostale crkve u široj okolini.

Isti status od sada imaju i srednjevekovni manastir Arilje, u Arilju, posvećen svetom Ahiliju, kao i arheološka nalazišta Caričin grad, mađarsko groblje Dvorina u selu Banja i arheološko nalazište Mora Vagei u Mihajlovicu, na teritoriji Opštine Negotin, navodi se u saopštenju Vlade.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa