23. avgust 2024 12:40

Selaković potpisao ugovore sa 14 učesnika projekta Gradovi u fokusu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković potpisao ugovore sa 14 učesnika projekta Gradovi u fokusu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD  - Ministar kulture Nikola Selaković potpisao je danas ugovore sa 14 jedinica lokalnih samouprava u okviru konkursa "Gradovi u fokusu" 2024. čiji je cilj da lokalnim samoupravama pruži priliku da unaprede svoje kapacitete i kulturnu ponudu.

"Pre nešto manje od mesec dana, potpisali smo prvih 14 ugovora sa gradovima i opština, a danas sa još 14. Ove godine smo ukupno izdvojili 350 miliona dinara za 47 projekata", rekao je Selaković nakon potpisivanja ugovora.

Selaković je istakao da se u opštini Paraćin trenutno gradi novi muzej staklarstva, koji će biti od značaja ne samo za ovu opštinu, već i za čitavu Srbiju.

"On će pokazati ono najbolje iz ovog našeg divnog pomoravskog mesta, što su generacije i generacije naših predaka stvarale u okviru prve srpske fabrike stakla", rekao je Selaković.

Dodao je da se u opštini Mionica ove godine obeležava 110 godina od Kolubarske bitke i da se nastavljaju ulaganja u muzej posvećen toj značajnoj istorijskoj bici, kao i je da Ministarstvo u Bajinoj Bašti u saradnji sa lokalnim vlastima tadi na projektu Muzeja ćirilice.

Selaković je posebno istakao opštinu Despotovac kao dobar primer saradnje Republike i jedinica lokalne samouprave.

"Despotovac je u 2016. godine počeo sam da sređuje Centar za kulturu "Sveti Stefan, despot srpski", a 2019. se u to uključila i Republika. Ja sam uveren, da ćemo možda sledeće godine u potpunosti završiti ovaj veliki poduhvat", rekao je Selaković.

Ministar je podsetio da je pre deset godina u gledalištu glavne sale Centra za kulturu u Despotovcu izrastalo jedno ogromno drvo koje je probilo i sam krov.

"Danas je to jedna od najlepših sala doma za kulturu u čitavoj Srbiji, a sve tosmo zajedno radili kroz 'Gradove u fokusu' ", rekao je Selaković.

On je kazao da će Ministarstvo nastaviti da izdvaja sredstva kroz ovaj konkurs i naredne godine i dodao da veruje da će interesovanje lokalnih samouprava biti još veće i da će konkurisati sa još boljim projektima.

Selaković je govoreći o konkursu "Gradovi u fokusu" istakao da je Ministarstva kulture taj program pokrenulo 2016. godine, na inicijativu tada predsednika Vlade, a danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Smisao ovog konkursa jeste da jedinice lokalnih samouprava u kojima je uglavnom decenijama stajala zapuštena kulturna infrastruktura, da dobiju potdsticaj kako bi uz sufinansiranje države sama lokalna samouprava krene u revitalizaciju narodnih biblioteka, muzeja, bioskopskih sala, domova kultura - svega onoga što služi jednom gradu ili jednoj opštini da oplemeni njihove kulturne sadržaje", naglasio je Selaković.

Ministar je dodao da je zahvaljujući konkursu "Gradovi u fokusu" iz budžeta Srbije od 2016. godine do danas izdvojeno milijardu i 657 miliona dinara i da u mnogim opštinama i gradovima, centri za kulturu revitalizovani i dobili najbolju opremu i energetski efikasniju infrastrukturu.

Ugovore su danas potpisali predstavnici grada Leskovca kao i opština Arilje, Bajina Bašta, Vrnjačka Banja, Despotovac, Kosjerić, Mionica, Nova Varoš, Osečina, Paraćin, Ruma, Svrljig, Tutin i Ćićevac.