2. septembar 2024 11:30

Selaković: Umetnost i vera predstavljaju stubove na kojima počiva naše društvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković: Umetnost i vera predstavljaju stubove na kojima počiva naše društvo

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar kulture Nikola Selaković istakao je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti na otvaranju XVIII Međunarodnog kongresa hrišćanske arheologije "Rano hrišćanstvo između liturgijske prakse i svakodnevnog života" da kultura, umetnost i vera predstavljaju stubove na kojima počiva naše društvo i da ovaj Kongres doprinosi jačanju tih stubova, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Podsećajući da će 2025. biti obeleženo 160 godina od istraživanja na planini Rudnik, ministar je najavio da će u duhu tog važnog jubileja za našu zemlju Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu sledeće godine biti domaćin godišnjeg skupa Evropske asocijacije arheologa.

"Nakon više od vek i po od prvih arheoloških istraživanja, u Srbiji imamo 194 arheološka nalazišta koja su utvrđena za kulturno dobro i upisana u Centralni registar nepokretnih kulturnih dobara. Pored toga, registrovano je preko 20.000 arheoloških lokaliteta iz različitih perioda, od paleolita do poznog srednjeg veka, od kojih najveći broj tek treba da bude istražen. Neki od tih lokaliteta su već nadaleko poznati: Felix Romuliana, Timacum Minus, Naissus, Mediana, Iustiniana Prima, Sirmium, a Ministarstvo kulture i Republika Srbija iz godine u godinu ulažu napor da se arheološki lokaliteti zaštite i prezentuju u skladu sa njihovim značajem i kulturno – istorijskom vrednošću", naglasio je Selaković.

Ministar je učesnicima skupa poželeo plodonosne razgovore i uspešan rad u veri da će ovaj Kongres doneti nove ideje, inspiraciju i snagu za dalje delovanje i poručio da susreti poput ovog "gde svedočimo razmeni znanja i pogleda na slične ili iste teme" doprinose da još bolje sagledamo značaj arheologije ne samo za istoriju kao učiteljicu života već i za današnje ali i buduće trenutke ljudske civilizacije.

Međunarodni kongres hriršćanske arheologije organizovao je Institut za arheologiju u saradnji sa najznačajnijim institucijama zaštite, kulture i obrazovanja u Republici Srbiji.

Otvaranju današnjeg skupa prisustvovali su predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Zoran Knežević, direktorka Arheološkog instituta u Beogradu Snežana Golubović, izaslanik patrijarha srpskog episkop Nektarije, predstavnici rimokatoličke crkve...