5. septembar 2024 15:58

Selaković se sastao sa Bunfordom: Jačanje saradnje Srbije i Mađarske u oblasti kulture

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković se sastao sa Bunfordom: Jačanje saradnje Srbije i Mađarske u oblasti kulture

Foto: TANJUG/Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović

BEOGRAD  - Ministar kulture Nikola Selaković sastao se danas sa posebnim poverenikom za Zapadni Balkan predsednika Vlade Mađarske Žoltom Bunfordom, a na sastanku su istaknuti dobri odnosi dve države koji su na istorijskom nivou zahvaljujući viziji predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Sagovornici su se saglasili da, imajući u vidu kontekst sveukupnih, izrazito dobrih odnosa koji su u usponu, saradnja u domenu kulture predstavlja oblast sa izuzetno vrednim potencijalima koje obe strane jasno prepoznaju.

Na sastanku su naglašene mogućnosti jačanja institucionalne saradnje, kao i unapređenja saradnje posebno u domenu kulturnog nasleđa, te razmena iskustva kada je reč o velikim projektima i ulaganjima u kulturi, kojima su obe države posvećene.

Ministar Selaković je istakao da su za Srbiju značajna iskustva Mađarske kada je reč o izgradnji i obnovi muzeja, te upoznao gosta sa namerama Srbije kada je reč o velikim projektima u oblasti muzejske delatnosti kao što je Istorijski muzej Srbije, kao i predstojećoj obnovi manastira Manasija, zadužbini despota Stefana Lazarevića.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti održavanja manifestacija u narednom periodu, koje bi obuhvatile različite sadržaje u kulturi, kako bi dodatno unapredili veze između dva naroda.