29. maj 2024 20:50

Nikola Selaković: Ministarstvo kulture je snažna podrška Kikindi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Selaković: Ministarstvo kulture je snažna podrška Kikindi

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

KIKINDA - Ministar kulture Nikola Selaković potpisao je u Kikindi ugovore o finansiranju četiri projekta sa 7,3 miliona dinara i tom prilikom istakao da će Ministarstvo kulture nastaviti da bude dobra i snažna podrška, što će svim žiteljima severnog dela Banata, ovog severoistočnog dela Srbije, omogućiti da ni u čemu ne zaostaju za kulturnim životom i kulturnim sadržajima i u mnogo većim gradovima.

Selaković je pojasnio da su danas potpisani ugovori sa kikindskim Narodnim muzejom i Centrom za likovnu i primenjenu umetnost Ustanovom kulture „Terra“ i da to nije sve što u Kikindi Ministarstvo kulture finansira ove godine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

„Kada je reč o Narodnom muzeju, ukupni iznos sredstava je 6 miliona dinara, a za dve projektne aktivnosti već je opredeljeno 1,7 miliona dinara, što zajedno sa ova 4,3 miliona, koliko smo sa ova tri ugovora, danas obezbedili, iznosi punih 6 miliona dinara. Ovo je samo deo iznosa koje Ministarstvo kulture, kao verni partner i podrška kulturnom životu grada Kikinde, pruža vašem gradu“, rekao je Selaković.

Podsećajući da je od 2021. do 2024. godine Ministarstvo kulture, preko različitih konkursa, Kikindi obezbedilo preko 80 miliona dinara, Selaković je istakao da će ta podrška biti nastavljena i u budućnosti, naročito preko programa „Gradovi u fokusu“, kojim je ovaj grad, pre svega preko projekata Kulturnog centra, bio stalni i lojalni partner resornog Ministarstva.

Govoreći o mogućnostima da Kikinda 2027. dobije titulu Nacionalne prestonice kulture, Selaković je rekao da se te godine u našoj zemlji održava i prestižna međunarodna izložba EHRO i da bi to bilo važno pre svega za Kikindu, jer omogućava pokretanje jednog zamajca kulturnog života, a da bi bilo važno i za Srbiju, jer bi naša zemlja mogla da se upozna sa bogatom kulturno-istorijskom baštinom ovog kraja i Kikinda u svoj svojoj punoći pokazala čitavoj Srbiji šta je to što ona nudi, a takvih stvari, svakako, jeste mnogo.

„Ako Kikinda dobije tu prestižnu titulu u 2027. godini, to će biti obostrano korisno za čitavu Srbiju, zato što, u toj godini, kada se održava specijalizovana svetska izložba EHRO, u Beograd će doći oko 3 miliona ljudi. Budite uvereni da će veliki broj tih ljudi poželeti da dođe u Kikindu, a uveren sam da će Kikinda na svoj tradicionalno dobar način, svojim gostoprimstvom, ali i bogatim kulturnim sadržajima prikazati ono najbolje iz ovog dela Srbije, ali i čitavu Srbiju čitavom svetu“, poručio je Selaković.

Ministarstvo kulture je današnjim ugovorima obezbedilo 4,3 miliona dinara kikindskom Narodnom muzeju za uređenje prostora nekadašnjih ćelija zgrade Kurije, potom za projekat Mokrin - Lalina humka: nekropola iz ranog bronzanog doba, kasne antike i ranog srednjeg veka i za prenošenje znanja u radu sa blatnim malterom na primeru mlina suvača, dok je 3 miliona dinara opredeljeno Centru za likovnu i primenjenu umetnost Ustanovi kulture „Terra“ za tekuće održavanje krovne konstrukcije spomenika kulture „Stara crepana i ciglana“, navodi se u saopštenju.