4. jun 2024 18:28

Održan prvi Regionalni sastanak kreativnih prostora, centara i inicijativa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održan prvi Regionalni sastanak kreativnih prostora, centara i inicijativa

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD -  Prvi Regionalni sastanak kreativnih prostora, centara i inicijativa održan je danas na inicijativu nacionalne platforme Srbija stvara i kreativno inovativnog centra "Ložionica" u prostoru Jugoslovenske kinoteke.

Direktorka "Ložionice" i čelnica platforme Srbija Stvara Ana Ilić rekla je Tanjugu da su učesnici zaključili da "kreativne industrije predstavljaju potencijal za regionalnu saradnju, naročito kad su u pitanju kreativni centri kao što će biti 'Ložionica'".

Ilić je dodala da je zato napravljena "Regionalna kreativna mreža" kao zajednička platforma za saradnju.

Prema njenim rečima, dogovoreno je da se u cilju razmene iskustava održavaju stalni sastanci što je češće moguće, u različitim zemljama regiona, gde će učestvovati i gosti iz razvijenih zemalja kako bi razmenjivali što više informacija i programa.

Na skupu "Regional Creative Hubs Meeting Belgrade 1.0" su pored domaćina učestvovali predstavnici centara iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, kao i UNESCO-a i međunarodni stručnjaci iz Danske i Francuske.

Učesnici skupa su obišli i gradilište budućeg kreativno inovativnog multifunkcionalnog centra "Ložionica", gde su se upoznali sa konceptom projekta.

"Bili su oduševljeni 'Ložionicom', a mi presrećni da pokažemo gradilište. Često ga koristimo za ugošćavanje posetilaca i gostiju, a danas su bili impresionirsani kako je cela stvar osmišljena i koliko je veliki kompleks", rekla je Ilić.

U zgradi Jugoslovenske Kinoteke je potom održano nekoliko diskusija i okruglih stolova u cilju razmene iskustva i započinjanja saradnje.

Od učesnika, Ilić je posebno pomenula slovenački centar Rog, koji je nedavno otvoren i, kako je rekla, može da kaže iz prve ruke kako je kod njih izgledalo to iskustvo.

Ona je izdvojila i "Sklonište" iz Banja Luke, koje tek počinje da se gradi i sređuje".

Događaj je organizovan uz podršku UNESCO - Antenna Office Sarajevo, ambasade Danske i Francuskog instituta.