15. avgust 2024 21:26

Počeo 16. Međunarodni festival dečjeg folklora "Licidersko srce" u Užicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počeo 16. Međunarodni festival dečjeg folklora "Licidersko srce" u Užicu

Foto: Tanjug/video

UŽICE - Međunarodni festival dečjeg folklora "Licidersko srce" počeo je večeras u Užicu defileom kroz grad i koncertom ansambala koji su stigli iz 12 zemalja.

"U godini kada je Užice nacionalna prestonica kulture Srbije festival će biti u duhu poruka prijateljstva, ljubavi i tolerancije. Prijateljstva je potrebno stvarati i sigurna sam da će ih na ovom festivalu biti mnogo, ali je važno i negovati ih i čuvati, a tako stvorena sigurno traju godinama", rekla je Ivana Cvetković ispred organizacionog odbora festivala i pozvala publiku da narednih pet dana pomognu da se deca iz drugih zemalja vrate kući sa najlepšim utiscima.

Gradonačelnica Užica je navela da sa neizmernom radošću otvara najlepši užički festival u kojem će svi govoriti samo jednim, svima razumljivim jezikom: muzike, pesme, igre.

"Vaše narodne nošnje ulepšaće ovaj i trgove Zlatibora i Višegrada, a vaši nastupi će se prepričavati do narednog festivala. Kažu da se dobar glas daleko čuje, a ja sam sigurna da ćemo poruke zajedništva, mira i ljubavi kroz pesmu i igru svi zajedno poslati na četiri strane sveta", poručila je na svečanom otvaranju festivala gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Već 13 godina festival se održava i u Republici Srpskoj, pa je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković preneo pozdrave iz Banjaluke.

"Šaljem vam pozdrave iz najzapadnije srpske prestonice Banjaluke, došli smo sa svojim KUD-om da prikažemo deo naše kulture. Čestitam vam 16 godina festivala i želim da dočekamo uskoro pounoletstvo, nadam se da se uskoro vidimo i na nekom sličnom festivalu kod nas", kazao je Stanivuković koji je prethodno potpisao Sporazum o saradnji Banjaluke i Užica.

Festival traje od 15. do 19. avgusta u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu i okupio je 1.100 učesnika iz 12 zemalja: Ekvadora, Bolivije, Slovačke, Češke, Bugarske, Kine, Burundija, Tunisa, Moldavije, Grčke, Republike Srpske i Srbije.

"Na Liciderskom srcu je ono što najviše vredi - deca. Kažu da čovek nikad ne sazri dok ne posadi drvo ispod čijeg hlada nikad neće sedeti, a vi (Užičani) ste posadili drvo koje će dugo posle svih nas pružati hladovinu ne samo ovde, već u čitavom svetu", poručio je direktor Turističke organizacije Beograd Miodrag Popadić ispred suorganizatora.

Festival organizuje Udruženje građana ERA iz Užica, a suorganizatori su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, grad Užice i opština Čajetina, uz podršku Ministarstva pravde i Ministarstvo kulture Srbije.