21. decembar 2022 11:48

Rade Šerbedžija, Jovan Kolundžija i Beti Đorđević održaće koncerte večeras i sutra u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rade Šerbedžija, Jovan Kolundžija i Beti Đorđević  održaće koncerte večeras i sutra u Beogradu

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD, 21. decembar: Glumac, pisac i muzičar Rade Šerbedžija, maestro violinista i osnivač ustanove “Gvarnerijus” - Jovan Kolundžija, kao i pevačica džez i šlager muzike Beti Đorđević održaće koncerte večeras i sutra u Beogradu.

Svestrani umetnik - glumac, književnik, reditelj i muzičar Rade Šerbedžija će održati pred Novu godinu dva koncerta – večeras i sutra - 21. i 22. decembra u Beogradu i Novom Sadu.

Od 1996. godine Rade je pevao pred novogodišnje praznike uvek u rasprodatom Sava centru, i samo jednom je gostovao i u Hali sportova na jednom besplatnom koncertu kao poklon opštine Novi Beograd za sve stanare odatle.

Rade Šerbedžija će tako danas obeležiti povratak u Mts Dvoranu nakon uspešnog koncerta iz decembra 2018, a onda će sutradan 22.12. nastupiti u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, sa svojim poznatim bendom "Zapadni kolodvor".

Na tradicionalnim prednovogodišnjim koncertima, beogradskoj i novosadskoj publici, umetnik će predstaviti pesme sa novog albuma "Ne okreći se, sine" (2021), ali i neprolazne pesme - "Ne daj se Ines" , "Imam pjesmu za tebe", "Meni se dušo od tebe ne rastaje", "Barbara", i druge iz svoje bogate muzičke karijere.

Šerbedžija je za sada najavio jednog važnog i specijalnog gosta, a to je Muharem Serbezovski (72), istaknuti pevač narodne muzike iz Makedonije, rodjen u Skoplju, a romskog porekla, aktivan od 1968. godine u karijeri.

Album "Ne okreći se, sine" sa 11 numera predstavlja stvaralaštvo velikana regionalne muzičke scene. 

Na poslednjem studijskom materijai su svirali članovi prateće grupe "Zapadni kolodvor" , među autorima su i Husein Hus Hasanefendić (lider pop rok grupe "Parni valjak"), koji je napisao hit "Eto pjesma" kako glasi i naziv koncerta.

Album se zove "Ne okreći se sine", prema Radetovoj pesmi koju je napisao davne 1988. godine i posvetio je svom sinu Danilu, koji je tada tek napunio 17 godina

Velika i značajna ekipa muzičara je saradjivala na albumu: Damir Urban je autor teksta za pesmu "Govorila je tako tiho, tiho, tiho", čuveni spomenuti virtouz na gitari Miroslav Tadić svira na pesmi "New York" Arsena Dedića, hrvatski gitarista Ante Gelo u pesmi "Ostala si uvijek ista", autora Đorđa Novkovića i Željka Sabola.

Na novom albumu se nalaze i saradnje sa Gabi Novak i Matijom Dedićem u Arsenovoj pesmi "Od kako te ne volim", i "Na nešto me sjeća taj grad" koju je Rade otpevao sa autorom pesme Darkom Rundekom.

Svoj autorski pečat je ostavio na pesmama "Šeherezada" i navedenoj "Ne okreći se, sine". 

Šerbedžija je aktuelni album promovisao na poslednja dva koncerta u Beogradu na sceni Botaničke bašte “Jevremovac” tokom leta 2021. i 2022, kada je nekoliko hiljada posetilaca uživalo u njegovim dvočasovnim koncertima.

Maestro Jovan Kolundžija održaće tradicionalni beogradski koncert u četvrtak, 22. decembra, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, čime će nastaviti jednu od najdužih koncertnih tradicija naše prestonice.

Zimski koncerti Jovana Kolundžije postali su simbol Beograda i okupljaju brojnu publiku različitih generacija, koja sa nestrpljenjem očekuje novi koncertni projekat proslavljenog violiniste u Kolarcu.

Ove godine, maestro Kolundžija nastupiće sa Gudačima Svetog Đorđa, uglednim srpskim kamernim orkestrom koji proslavlja lep jubilej - 30 godina na muzičkoj sceni, a koje predvodi dirigent i njihov umetnički direktor - Srboljub Dinić.

Publika će imati priliku da uživa u vrhunskom muzičkom događaju i atraktivnom programu, najlepšim delima velikana klasike kao što su: Žan-Mari Lekler, Kami Sen-Sans, Petar Iljič Čajkovski, Dmitrij Šostakovič, Antonio Vivaldi, Edvard Grig, Karlos Gardel, Fric Krajsler.

Jovan Kolundžija svira na violini „Pjetro Gvarneri“ iz Venecije, iz 1754. godine.

Povremeno nastupa zajedno sa svojom rođenom sestrom, pijanistkinjom Nadom Kolundžijom.

Tradicionalni koncert ‘’Beti Đorđević i prijatelji’’ biće izveden u četvrtak, 22. decembra od 20 časova u beogradskom Centar za kulturu i obrazovanje “Božidarac” , a ulaz za sve je slobodan.

Uz veliku divu, na koncertu će nastupiti i hor Kralj Petar Prvi.

Beti Đorđević planira da publiku odvede u raskoš opusa hitova nastalih u drugoj polovini 20. veka sa fokusom na stvaralaštvo 70-tih godina ali i nove hitove.

Tokom svoje bogate karijere ostaće prepoznatljiva po šlagerima i naravno neprolaznom hitu ‘’Počnimo ljubav ispočetka’’ koji očekuje i publiku u Božidarcu.

Takođe, pored posebnog repetoara za ovu muzičku retrospektivu, dama će izvesti i neke zaboravljene domaće i strane hitove koji će pokrenuti auditorijum i spremiti ih za prazničnu euforiju koja kreće da se širi Beogradom.

Uvod u koncert Beti Đorđević pružiće hor “Kralj Petar Prvi” pod vođstvom umetničkog rukovodioca, dirigenta i kompozitora Đorđa Perovića. Ovaj mešoviti hor je pripremio program sastavljen od evergina i šlagerskih numera.

(kraj) imm/