6. novembar 2023 11:33

Održan koncert sastava "IQV" – EKV tribute na godišnjicu smrti Milana Mladenovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održan koncert sastava "IQV" – EKV tribute na godišnjicu smrti Milana Mladenovića

Foto: Shutterstock.com/Mirko Kuzmanovic, ilustracija

BEOGRAD - Koncert sastava "IQV" – EKV tribute održan je sinoć u Domu omladine Beograda na godišnjicu smrti Milana Mladenovića, frontmena benda Ekatarina Velika.

Kako su i nazvali koncert "Sećanja na dečaka iz vode", muzički program je bio posvećen jednoj bogatoj karijeri rok pesnika, pevača, muzičara, gitariste, i grupe koja je tokom 10 godina diskografskog postojanja iznedrila sedam studijskih albuma.

Ako se posmatra u brojkama, grupa IQV (EKV tribute) sinoć je pružila publici 27 pesama antologijskog sastava putem dva i po sata trajanja.

"IQV" više od dve decenije aktivno nastupa širom regiona i na svoj, poseban način, čuva sećanje na "dečaka iz vode", čiji je termin Milan Mladenović osmislio u čuvenoj pesmi "Oči boje meda".

Sastav EKV Tribute-a čine: Bojan Pejčić (glas), Ivan Živanović (klavijatura), Nenad Vukelić (bas), Dragan Jovanović (bubanj) i Ivan Zoranović Kiza (gitara, prateći vokal), noviji član, poznat kao gitarista Dr Neleta Karajlića, Nikole Vranjkovića i nažalost pokojnog Đorđa Balaševića.

Muzičko putovanje podsetilo je na sve studijske albume EKV brenda od benda – "Katarina II" (1984), "Ekatarina Velika" (1985), "S’ vetrom uz lice" (1986), "Ljubav" (1987),

"Samo par godina za nas" (1989), "Dum dum" (1991) i "Neko nas posmatra" (1993).

EKV Tribute bend je vešto kreirao set listu po kojoj se ne kreće odmah sa najvećim hitovima benda, već se brižljivo putuje kroz jednu vanserijsku karijeru i diskografiju, tako da su numere "Prvi i poslednji dan" ili "Ljudi iz gradova" startovale putem postepene dramaturgije koncerta.

Kompozicija "Ljubav" već se približava segmentu hitova, uz "Just Let me Play Some Modern R’N’R Music" (uz osvešćen efektan stih “ima li promene u tvojoj glavi”), i naravno standardne numere "Geto", "Laž i mimikrija" ili "Voda"

Zaostavština i legat Mladenovića uvek dokazuje kroz tribjut koncerte koliko svima nedostaje taj "Dečak iz vode", te da je rok scena bez njega izuzetno prazna i tužna.

Zato je 2019. osnovana Zadužbina Milana Mladenovića koja svake godine dodeljuje i nagradu “Milan Mladenović” za najbolju pesmu izvodjača iz celog regiona, tako da su veliku čast da budu laureati do sada imali – "Artan Lili", "Dram", Ana Ćurčin i sastav "Ana & the Changes", Dina Jashari (Makedonija), "Ljubičice".

Frontmen i pevač IQV benda Bojan Pejčić, otkrio je da su nedavno imali koncerte po regionu – Zagrebu i Ljubljani, te da im je drago da će sa koncertom u Beogradu barem malo zaokružiti ovu trilogiju i mini turneju kao uspomenu na neprolaznu veličinu EKV.

Podsetimo, IQV - EKV tribute band nastao je 2001., tako da već 22 godine aktivno nastupa na prostorima cele bivše Jugoslavije, gde izvodi isključivo pesme grupe Ekatarina Velika.

Koncert sinoć su nastavili sa naslovima "Zabranjujem" (gde pružaju vapaj “Ovo ne sme biti kraj”), "Siguran", "Zajedno", "Modro i zeleno", što je bio uvod za dalji set snažnih hitova.

Publika je upala u euforiju ili trans sa remek delom "Budi sam na ulici", da bi bez pauze nastavila sa takodje "bastionima" jugoslovenskog rokenrola – "Mi menjamo dan za noć","Zemlja".

Samo finale koncerta obeležile su tri neprevazidjene rokenrol kompozicije, pre svega "Oči boje meda", i upravo je juče, na taj fatalni odlazak "dečaka iz vode" na večni počinak, objavljen remasterizovan spot za tu pesmu, koji je snimljen davne 1985. godine u režiji Miljenka Derete.

Neizbežni "Krug" ("ovaj krug sam smislio, ovaj krug sam stvorio") i legendarno "Srce" ("da li da verujem u to") obeležili su završetak uspešnog koncerta koji nas je još jednom zadivio kakav talenat je imao Milan Mladenović i šta je sve postigao do svoje 36. godine.

Deluje zaista kao da je imao barem tri (paralelna) umetnička života.

Dom omladine Beograda, čuva sećanje na njega, jer se ispred ove ustanove kulture nalazi Plato Milana Mladenovića i u kome su svojevremeno i Katarina II i EKV održali kultne nastupe.

Diskografija im čini i albume uživo "EKV 19LIVE!86" (1987), "Live '88" (1997), "Kao u snu: EKV - Live '91." (2001), poseban projekat Ivana Fece Firčija - "EKV revisited" (2007), dok su snimljeni i tribjut albumi - "Jako dobar tattoo - Tribute to EKV" (2003) i "Kao da je bilo nekad - posvećeno Milanu Mladenoviću" (2003).

Takodje, osim benda IQV u beogradskom Domu omladine, održan je sinoć i drugi tradicionalni koncert povodom obeležavanja godišnjice smrti Milana Mladenovića: sastav “Deca iz vode /EKV tribute band project” svirao je u klubu Zappa Baza.

Atrakciju tog koncerta činio je glumac Srdjan Žika Todorović koji je svirao kao bubnjar u EKV od 1987. do 1990. godine i snimio albume "Ljubav" i "Par godina za nas"

Katarina II je nastala 1982. godine u Beogradu.

Grupu su nakon raspada benda "Šarlo Akrobata" osnovali Milan Mladenović, gitarista Dragomir "Gagi" Mihajlović, basista Švaba Radomirović i bubnjar Dušan Dejanović.

Tokom 1982. bendu se pridružila klavijaturistkinja Margita "Magi" Stefanović.

Početkom 1983. na mesto bubnjara došao je Ivica "Vd" Vdović, bivši bubnjar Šarla akrobate, a basista postaje Bojan Pečar, čime je formirana konačna ritam sekcija benda.

Konačna i poslednja postava grupe Katarina II - Mladenović, Mihailović, Stefanović, Pečar i Vdović - započela je 1983. sa radom na debi albumu.