20. februar 2024 22:50

Koncert Big benda RTS održan u okviru manifestacije "African American History Month”

Izvor: TANJUG

podeli vest

Koncert Big benda RTS održan u okviru manifestacije "African American History Month”

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Koncert Big Benda Radio-televizije Srbije sa poznatim američkim trombonistom Korijem Vilkoksom održan je večeras u Velikoj sali Doma omladine Beograda u okviru manifestacije „African American History Month”.

Tako se ove godine Big bend RTS pridružio obeležavanju meseca afroameričke istorije.

Milica Ševarlić ispred beogradskog Doma omladine pozdravila je publiku, podsetila na povod koncerta i da je mesec februar počast i priznanje Afroamerikanaca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ševarlić je istakla da se koncert realizuje u sklopu programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda, a sada i Ambasade SAD.

Sa američkim džez virtuozom na trombonu Kori Vilkoksom, Big Bend je izveo dela nekih od najznačajnijih autora američke džez scene, kao što su Djuk Elington, Kaunt Bejzi i drugi.

Big bend je odao počast i čuvenom srpskom džez kompozitoru Vojislavu Bubiši Simiću izvođenjem njegove numere "Salute to Count Basie", sa kojom je odneo pobedu sa RTV Big bendom 1960. na džez festivalu u Francuskoj.

Kompozicija "Salute to Count Basie" posvećena je američkom džez kompozitoru i pijanisti Vilijamu Džejmsu Kauntiju Bejziju (1904 - 1984).

Koncert je nastavljen numerom koju je Big bend RTS premijerno izveo "The Wind Machine" (1975) upravo Kauntija Bejzija, poznatog kao lidera ansambla "The Count Basie Orchestra".

Osim Bubiše Simića, i srpski džez trubač, aranžer i kompozitor Dušan Gojković (Jajce, 1931 - Minhen, 2023) dobio je svoj omaž ove večeri.

Za samo finale koncerta Big Bend je odsvirao kompozicije "In Silent Way" (1969) sa istoimenog albuma džez autora i trubača Majlsa Dejvisa (1926-1991) i "Night in Tunisia" (1942) Dizija Gilespija (1917-1993).