21. februar 2024 23:22

Violinisti Lana Zorjan i Milan Kostelenec nastupili u Istorijskom muzeju Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Violinisti Lana Zorjan i Milan Kostelenec nastupili u Istorijskom muzeju Srbije

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Mladi violinisti Lana Zorjan iz Srbije i Milan Kostelenec iz Češke Republike održali su večeras koncert klasične muzike u Istorijskom muzeju Srbije u okviru ciklusa "Muzikom kroz muzej".

Udruženje „Unica Art” na čelu sa violinistkinjom Aleksandrom Dimitrijević organizuje čitav projekat te serije koncerata, a ove noći to su to bili laureati takmičenja „Jaroslav Kocijan” uz klavirsku saradnju Natalije Mladenović i gosta na koncertu Leonarda Kobala.

Na programu osmog koncerta četvrte sezone „Muzikom kroz muzej” bile su kompozicije Dmitrija Šostakoviča, Nikola Paganinija, Henrika Vijenjavskog, Pabla de Saraste, Hajnriha Vilhelma Ernsta, Morisa Ravela i Matije Krečića.

Koncerti se održavaju uvek pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Iako ima samo 14 godina, talentovana umetnica na violini Lana Zorjan je nedavno dobila prestižnu nagradu za muzičko svetsko otkriće u 2024. godini - ICMA Discovery Award 2024. Vunderkind iz Novog Sada nedavno je imala solo koncert u Narodnom muzeju Srbije.

Koncert večeras je započet kompozicijom iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije, što je specifičnost ovih nastupa serije "Muzikom kroz muzej", koja je započeta za vreme pandemije korona virusa (2020).

Lana Zorjan i Milan Kostelenec su naizmenično nastupali na večerašnjem koncertu, tako su odredili svoj koncept, svako po jednu kompoziciju interpretira, ali sviraju i zajedno.

Program je uključio "Preludium i Gavota iz svite za dve violine i klavir" ruskog i sovjetskog kompozitora i pijaniste Dmitrija Šostakoviča, kao i dva dela "Cantabile u D-duru" i “Karpisi” br. 5 i br. 24 italijanskog autora, violiniste i violiste Nikola Paganinija.

Na red je došao poljski kompozitor, violinista i učitelj Henrik Vijenjavski i numere “Scherzo Tarantelle op. 16” i “Koncert za violinu br. 1, fis mol, Allegro moderato”, kao i španski autor i virtuoz na violini Pablo de Sarasate – “Ciganske melodije”.

Repertoar je bio obogaćen i portretom moravsko-jevrejskog kompozitora, violiniste i violiste Hajnriha Vilhelma Ernsta - "Poslednja ruža leta".

Finale muzičkog programa činila su dela “Ciganin” francusko-baskijskog pijaniste i autora Morisa Ravela i na samom kraju “U mešajućoj posudi” mladog slovenačkog kompozitora Matije Krečića. Tada se tandemu violinista Lana Zorjan - Milan Kostelenec pridružio gost Leonard Kobal na klaviru.

Lana Zorjan svira violinu od četvrte godine i do sada je osvojila preko 60 prvih i specijalnih nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu (Austrija, Rusija, Češka, Bugarska, Makedonija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Švedska, Španija).

Zorjan je realizovala preko 200 koncerata, javnih nastupa, TV gostovanja.

Na 64. Međunarodnom takmičenje violinistu „Jaroslav Kocian“ u Češkoj proglašena je za apsolutnu pobednicu u svim kategorijama, što je prvi put da je violinista iz Srbije osvojio ovo takmičenje posle Stefana Milenkovića 1984. godine.

Trenutno je na studijama na klasi prof. Stefana Milenkovića na Akademiji u Novom Sadu.

Milan Kostelenec ima 16 godina i svira violinu od šeste godine, a prvi veliki uspeh postigao je 2022. na Internacionalnom takmičenju violinista u Nove Paca (Češka) gde je nagrađen zlatnom diplomom. Sada je student na Praškom Konzervatorijumu.

Kao Lana, i Milan je apsolutni pobednik svih kategorija na Internacionalnom takmičenju violinista "Jaroslav Kocijan", što je ponovio 2023. kada je osvojio dve titule apsolutnog pobednika u gradu Usti na Orlici (Češka).

Milan je ove godine osvojio još jednu glavnu nagradu na "Prime violin" na Internacionalnom takmičenju u Slovačkoj.