23. mart 2024 15:48

Kontakt konferencija: Zapadni Balkan atraktivno tržište za svetske umetnike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kontakt konferencija: Zapadni Balkan atraktivno tržište za svetske umetnike

Foto: TANJUG/DUŠAN MILENKOVIĆ

BEOGRAD - Zapadni Balkan je atraktivno tržište za svetske umetnike, zaključak je vodećih ljudi muzičke industrije na Kontakt konferenciji u okviru koje su u panel diskusijama učestvovali muzički stručnjaci iz Velike Britanije, SAD, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije a drugog dana održani su koncerti bendova Letu Štuke i KoiKoi, saopštili su organizatori.

Na jednom od najznačajnijih panela ovogodišnjeg Kontakta, "Zapadni Balkan u očima agenata" svoje iskustvo i savete sa posetiocima i muzičkim stručnjacima iz zemlje i regiona su podelili panelisti koji su među vodećim ljudima muzičke indrustrije u svetu.

Moderator Gordon Masson i panelisti Beckie Sugden, Carlos Abreu, Jake Beaumont-Nesbitt i Tor Breon su objasnili kompleksnost međunarodnog muzičkog tržišta i izazove sa kojima se suočavaju agenti i umetnici sa Zapadnog Balkana pri pokušaju da prošire svoje delovanje na globalnu scenu.

Carlos Abreu, iz United Talent Agency, je podelio svoje iskustvo prelaska iz finansijskog sektora u muzičku industriju, naglašavajući kako promene u karijeri mogu voditi ka zadovoljstvu i uspehu.

"Studirao sam finansije, ekonomiju i strategiju na fakultetu, obavljao praksu u investicionim bankama i mislio sam da će to biti moj posao", rekao je on i dodao da nije bilo tako, već je promenio zanimanje.

Jedna od ključnih tema bila je percepcija Zapadnog Balkana kod međunarodnih umetnika i agenata, a panelisti su istakli da, iako postoje izazovi, naš region nudi značajne prilike za razvoj karijere i proširenje fan baze.

Naglašena je važnost edukacije umetnika, razbijanja predrasuda i izgradnje strategije koja uzima u obzir specifičnosti tržišta a zaključeno je da, uprkos izazovima, Zapadni Balkan predstavlja atraktivno tržište sa velikim potencijalom za međunarodne umetnike.

Panel na temu "Žensko preduzetništvo u muzičkoj industriji" sa posebnim osvrtom na "Rok kamp za devojčice" bio je prilika da se istakne značaj ženskog liderstva i preduzetništva u okviru muzičke industrije.

Diskusija je osvetlila kako inicijative poput Rok kampa ne samo da podstiču inkluziju i raznolikost već su i esencijalni za razvoj i osnaživanje budućih generacija žena u muzici.

Panel “Generacijski muzičko-stilski kolektivi: Iskustva i lekcije” je osvetlio važnost zajedničkog delovanja muzičkih kolektiva poput Hali Gali iz Beograda i JeboTon iz Zagreba a razmena iskustava je pokazala kako saradnja može podstaći kreativnost, inovaciju i očuvanje specifičnih muzičkih stilova i generacijskog identiteta.

Panel "Kako danas izgleda promocija mladih alternativnih izvođača u Srbiji", je osvetlio kako su digitalni mediji i društvene mreže postali nezaobilazni u promociji mladih izvođača, ali i da postoji potreba za većom podrškom tradicionalnih medija.

Dom omladine i Dorćol Platz su ponovo bili ispunjeni do poslednjeg mesta, a publika je uživala na koncertima bendova Letu Štuke i KoiKoi.

Izuzetno raspoloženi momci iz benda Letu Štuke uverili su se koliko ih voli beogradska publika.

Popularne Sarajlije za svaki koncert prirede neko iznenađenje, a ovog puta im se na sceni pridružio glumac Branislav Trifunović sa kojim su otpevali pesmu “Sunce”, dok je vrhunac večeri bilo izvođenje pesama “Kao na zapad”, “Šutiš”, “Mjesto za dvoje”.

U Dorćol Platzu su se okupili fanovi mladog benda KoiKoi, a ovo je bio njihov prvi koncert u novoj postavi.

Večeras se u Eletropioniru nastavlja konferencijski program, od 21.00 čas u Dorćol Platzu će biti održan koncert benda Jarboli, na sceni Doma omladine nastupiće Bojana Vunturišević a u Drugstoru muzički kolektiv na Hali Gali žurci.