30. april 2024 12:00

Branimir Lokner: Džez je danas slobodniji u formi nego ikada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branimir Lokner: Džez je danas slobodniji u formi nego ikada

Foto: Shutterstock.com/pxl.store, ilustracija

BEOGRAD - Džez muzika poslednjih godina doživljava promene jer se proširuje kroz druge žanrove, od avangardnih, preko neoklasičnih i etno do onih preuzetih iz rok kulture, ocenio je danas muzički kritičar i publicista Branimir Lokner, povodom Svetskog dana džeza.

Lokner je rerkao Tanjugu da je danas džez slobodniji u formi više nego ikada, a nekada važna tendencije da ga izvode izuzetni svirač više nije osnovna premisa, već su to ideje, koje se menjaju.

Prema njegovim rečima, i pristup muzičke industrije prema džezu u svetu se menja, pa se tako dešava da postoje određene izdavačke kuće koje objavljuje džez izdanja samo na kasetama, dok područje bivše Jugoslavije, posebno u Srbija i Hrvatska, "doživljava ekspanziju novih izvođača i izdanja".

"Mnogo štošta se promenilo od početka dvehiljaditih. Ovde nije bilo promena i stvari su ostajale iste, ali se sada dešavaju, i izlazi puno izdanja džez provenijencije", ocenio je Lokner.

Istakavši kontrabasistu Nenada Vasilića kao "pravi primer osobe koja je svestrani muzičar", Lokner je dodao da se ogledao u više žanrova, a "kad svira svoje radove trudi se uvek da svakom izdanju da novu dimenziju u odnosu na poslednji album".

Izdvojivši i pohvalivši niški sastav Ejot (Eyot), "koji ima sve više internacionalnog odjeka", Lokner je ocenio i da na domaćoj sceni "stalno dolaze novi" džez izvođači.

Primetivši da su se poslednjih godina u džezu etablirali i za taj pravac neobični instrumenti poput harmonike, Lokner je ocenio da se džez "proširio i sve više se utapa u druge žanrovske forme, i samo vešto uvo poznavaoca je stanju da naznači šta je tu džez osnova".

Govoreći o brojnosti džez publike u svetu i kod nas, Lokner je rekao da je danas bolje stanje nego u razdoblju od ranih devedesetih do 2005/6. godine "statusno, simbolično i u svakom ostalom smislu".