2. jul 2024 12:26

Balet "Pepeljuga" koreografa Aleksandra Ilića 3. jula na Letnjoj sceni u Šibeniku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Balet "Pepeljuga" koreografa Aleksandra Ilića 3. jula na Letnjoj sceni u Šibeniku

Foto: Shutterstock.com/aerogondo2, ilustracija

ŠIBENIK - Na poziv 64. Međunarodnog dječijeg festivala u Šibeniku balet "Pepeljuga - Love is in the Air" koreografa Aleksandra Ilića, biće izveden 3. jula na Letnjoj sceni kod katedrale u Šibeniku, u izvođenju ansambla Makedonskog Nacionalnog baleta iz Skoplja, najavili su organizatori.

Aleksandar Ilić baletski umetnik i koreograf Narodnog pozorišta u Beogradu, je rado viđen gost u Šibeniku, i već zadnjih nekoliko godina sarađuje podjednako sa Dječijim festivalom i Plesnim festivalom u Šibeniku, u okviru kojih su izvedene njegove predstave "Alisa", "Četiri pesme za Tađa", "Sablazan u dolini Sv. Florijana", "Igra s mitom" i dr.

Balet "Pepeljuga - Love is in the Air" u izvođenju solista i ansambla baleta iz Skoplja, publici će predstaviti poznatu bajku Braće Grim, u savremenom koreografskom kontekstu.

Sama radnja predstave je smeštana u nešto nama bliži vremenski period, tačnije u 70-te, u vreme premijere čuvenog filma "Brilijantin" (Grease Rendala Klajzera, a u glavnim ulogama Džon Travolta i Olivija Njutn-Džon), kada su mlade devojke nosile lepršave haljine, isfenirane kose sa trakama i rajfovima na glavi, a muškarci začešljavali svoje kose na razdeljak.

Bilo je to vreme koje najbliže opisuju stihovi poznate pesme Bijelog dugmeta "Bitanga i princeza", ili u našem slučaju princeze i mangupi.

Kada je najveći događaj bio izlazak na školsku igranku, ili, kada je jedini imperativ bilo druženje, ljubav i žvakaće gume.

Prepričavajući na ovaj način radnju Pepeljuge, samu bajku smo približili našem vremenu, a omladini i deci našoj glavnoj publici, učinili interesantnijim ovo delo.

Na kraju se nije odstupilo od originalnog sinopsisa, od muzike Prokofjeva i svega onoga što i jesu glavne karakteristike ove bajke, a to je Ljubav, i da će dobrota spasiti svet, navodi koreograf Ilić.

U naslovnim ulogama Pepeljuge i Princa nastupiće Hristina Nakevska i Miroslav Mitražinović, Maćeha Marija Josifovska Ristovska, sestre Andru Kuk i Kristijan Jangos uz ansambl Makedonskog Nacionalnog baleta, kostime za predstavu je uradila Katarina Radošević Galić (asistentkinja kostimografkinje Angela Bogeska), scenografiju Filip Korunovski, dizajn zvuka Georg Draušnik, a dizajn svetla je oblikovao Milčo Aleksandrov. Asistentkinje koreografa su Mojca Majcen i Saša Evtimova.