16. jul 2024 13:29

Predstava Mekšanje 25. septembra otvara 58. Bitef

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstava Mekšanje 25. septembra otvara 58. Bitef

Foto: BITEF

BEOGRAD - Plesna predstava "Mekšanje" ansambla Dens on otvoriće 58. Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef) 25. septembra u Operi i teatru "Madlenianum", saopštili su danas organizatori.

Predstavu čini 11 plesača koji imaju više od 40 godina starosti i pruža odgovor "na koje sve načine naša tela sazrevaju i kako mekšanjem dobijaju sasvim novu snagu", saopštio je Bitef.

Kako je navedeno, istovremeno postavljaju pitanja o tome "šta znači sazreti i kako telo mekša i kako se menja kada sazri".

"Oni postepeno ispunjavaju čist, beli prostor i neprimetnim premeštanjima težišta sa jednog zgloba na drugi, uz muziku koja zvuči kao rad metronoma, a čiji je autor italijansko-grčki kompozitor Koti K, istražuju mogućnosti ljudske pažnje i koncentracije kroz svedeni i gotovo meditativni scenski izraz", navedeno je u saopštenju.

Predstava je nastala u produkciji Onaisi Stegi iz Grčke i Nacionalnog koreografskog centrom Rilije-la-Pap iz Francuske, a u koreografiji grčkog umetnika Hristosa Papadopulosa.

Ansambl Dens on je već učestvovao na Bitefu kroz saradnju sa koreografom Janom Martensom i nagrađenim komadom "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima", podsetio je festival.

Martens je podelio Gran pri "Mira Trailović" 56. Bitefa sa predstavom "Solo" Nine Rajić Kranjac i dobio 44. nagradu Politike za najbolju režiju.

U okviru glavnog programa festivala, čiji je slogan "Lepota (ne)će spasiti svet" i traje do 4. oktobra, publici će biti predstavljeno deset produkcija iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Pokrovitelji festivala su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Podršku festivalu pružili su i Gete Institut, Francuski institut i Delegacija Evropske unije.