27. februar 2023 13:53

Nacionalni teatri iz Beograda i Bukurešta potpisali sporazum o saradnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nacionalni teatri iz Beograda i Bukurešta potpisali sporazum o saradnji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Narodno pozorište iz Beograda i Nacionalna opera i balet iz Bukurešta potpisali su danas protokol o saradnji, koji podrazumeva razmenu umetnika i produkcija.

Nakon svečanog potpisivanja u Narodnom pozorištu, njegov upravnik Svetislav Bule Goncić je rekao Tanjugu da se radi veoma značajanom dokumentu za nacionani teatar, koji je pozvan i na Bukureštanski operski festival.

 

"Slave 101 godinu postojanja, što je izuzetno nasleđe. Znamo koliko su su dobri i jaki, koliko značajnih umetnika i pevača imaju u svetu", podsetio je Goncić.

Istakavši da im veoma znači saradnja sa kućom iz Bukurešta, kao prvim komšijama, Goncić je dodao da očekuje da će "uroditi dobrim rezultatima", kao ida će naši umetnici sigurno imati mnogo stvari da nauče od rumunskih kolega.

Potpisivanja protokola su prisustvovali umetnički menadžer Nacionalne opera i baleta Ovidiju Mikulesku, njihov umetnički direktor Etan Šmajser i predstavnica menadžmenta bukureštanske kuće Oltea Serban Parau, kao i direktor Opere Narodnog pozorišta Nikola Mijailović.

Mikulesku je uzvratio da je Nacionalnoj operi i baletu drago da pozove prijatelje iz Beograda da budu deo Bukureštanskog operskog festivala, kao i da dve nacionalne kuće moraju dati doprinos osnaživanju kulturne razmene dve zemlje.