30. maj 2023 13:53

Predstava Ateljea 212 "Kao sve slobodne djevojke" nagrađena na festivalu u Zenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstava Ateljea 212 "Kao sve slobodne djevojke" nagrađena na festivalu u Zenici

Foto: Atelje 212/Boško Đorđević

BEOGRAD - Atelje 212 je danas saopštio da je njihova predstava "Kao sve slobodne djevojke" osvojila nekoliko nagrada, među kojima Selma Spahić najbolju režiju, na 22. Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici.

Iz Atelje 212 ja navedeno da je žiri festivala održanog od 23. do 29. maja, u sastavu Emin Bilge iz Turske, Hasan Zahirović iz Češke i Adnan Lugonjić iz Bosne i Hercegovine, nagradio Spahić za režiju komada po tekstu Tanje Šljivar.

Kako je navedeno iz beogradskog pozorišta, nagrada "Radovan Marušić“ za najbolje likovno oblikovanje predstave pripala je Zorani Petrov za scenografiju, a Seleni Orb za kostimografiju predstave "Kao sve slobodne djevojke", kojoj je pripala i nagrada za kolektivnu igru.

U predstavi igraju Ana Mandić, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo i Marko Grabež, Minja Aleksić i Vera Jovanović.

Autorski tim čine i dramaturg Dimitrije Kokanov, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor Dejan Sredojević.

"Kao i sve slobodne djevojke" je komad koji istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji.