29. jun 2023 13:03

Predstava "Deca sunca" otvara Bitef 4. oktobra u JDP-u

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstava "Deca sunca" otvara Bitef 4. oktobra u JDP-u

Foto: PROMO

BEOGRAD - Predstava "Deca sunca" nastala po delu Maksima Gorkog, slovenačke rediteljke Mateje Koležnik, u produkciji nemačkog pozorišta Šaušpilhaus Bohum, otvoriće 4. oktobra Bitef u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, najavili su danas organizatori.

Šaušpilhaus Bohum je postavio "Decu sunca" prošlog oktobra, a glumačku postavu predvode holandski glumci Gaj Klemens i Ane Ritmejer, scenograf je Austrijanac Rajmund Orfeo Fogt i kostimografkinja Zagrepčanka Ana Savić Gecen, saopštio je Bitef.

"Nastao 1905. godine nakon radničkih demonstracija u Sankt Peterburgu, poznatih pod nazivom 'Krvava nedelja', komad 'Deca sunca' prati članove porodice Protasov čiji dom, svojevrsna kula od slonovače, polako počinje da se urušava dok oko njih besni kolera", kaže se u saopštenju.

Iz Bitefa su naveli da Koležnik svoju "Decu sunca" smešta u "kontekst svojevrsne revolucije, odnosno u šezdesete godine 20. veka, gradeći precizne i detaljne portrete likova, u isto tako vrlo detaljnom, preciznom i hiperrealističnom prikazu scenskog prostora“.

"Na prvi pogled, ova predstava deluje kao muzejski primerak, kao pozorišni eksponat iz prošlog vremena. Međutim, ono što Koležnik zaista radi, jeste približavanje likova Gorkog nama, ljudima današnjice, koji živimo u svetu iznova i iznova definisanom krizama“, naveo je Bitef.

Beogradski internacionalni teatarski festival biće održan 57. put od 3. do 10. oktobra, pod sloganom "Snago, ne pristaj da budeš nečija“, sa devet predstava u glavnom programu iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Ministarstvo kulture Srbije, Ambasada Nemačke i Gete Institut.