6. septembar 2023 14:54

Vučenović, Sitar i Lungov dobitnici su Nagrade za životno delo "Mali Princ"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučenović, Sitar i Lungov dobitnici su Nagrade za životno delo "Mali Princ"

Foto: Davorin Dinić

SUBOTICA - Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica, čije se 30. izdanje održava od 17. do 22. septembra 2023. u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, dodeliće ovogodišnju Nagradu za životno delo "Mali princ", za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, glumici i rediteljki Ameli Vučenović, Jeleni Sitar - lutkaru, pedagogu i publicisti, i Bonju Lungovu, glumcu i reditelju.

Ove godine će Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica prvi put dodeliti i nagradu "Oton Tomanić" priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade.

Teatrolozi iz celog sveta koji postignu najviše domete u ovoj oblasti biće laureati nagrade koja nosi ime lutkara koji je utemeljio pozorište za decu Subotici.

Ovogodišnji laureat je profesor dr Zoran Đerić.

Prošle godine su nagrade "Mali princ" dodeljene glumici i rediteljki Marijani Petrović i Viktoru Šrajmanu - ruskom i izraelskom pozorišnom reditelju, glumcu, pedagogu, kritičaru, i jednom od vodećih stručnjaka u oblasti pozorišta lutaka.

Među dobitnicima nagrade, koju Festival dodeljuje od 2000. godine, između ostalih su bili i Branka Veselinović (2019), Zoran Hristić (2016), Minja Subota (2015), Timoti D?on Bajford (2014), Branko Milićević Kockica (2007), Ljubivoje Ršumović (2006), i mnogi drugi ugledni stvaraoci za decu.

Ovogodišnje izdanje festivala održava se od 17. do 22. septembra na nekoliko lokacija u Subotici, i u Glavnom takmičarskom programu ugostiće 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića.

Od 18. do 21. septembra će biti održan Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, na temu "Vreme i odgovornost u pozorištu za decu i mlade", gde će učestvovati 30 izlagača iz 16 zemalja pod rukovodstvom dr Marijane Prpe Fink.