8. decembar 2023 22:28

Održana premijera predstave "Limeni doboš" u režiji Vasila Hristova u JDP-u

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana premijera predstave "Limeni doboš" u režiji Vasila Hristova u JDP-u

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predstava "Limeni doboš" prema motivima antologijskog romana nemačkog nobelovca Gintera Grasa, izvedena je večeras na Velikoj sceni "LjubaTadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji i adaptaciji makedonskog reditelja Vasila Hristova.

Hristov je angažovao u radu na predstavi i neke svoje stalne saradnike - scenografa Kostantina Trpenoskog i kompozitora Nikolu Kodžabašija.

Kostime potpisuje Marija Marković Milojev, dizajn svetla Siniša Čupić, dizajn zvuka David Srbljin, a scenski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović.

Delo je prevela Olga Trebičnik, dramaturškinja je Vesna Radovanović, scenograf Kostantin Trpenoski, kostimografkinja Marija Marković Milojev, kompozitor Nikola Kodžabašija, a scenski govor oblikovala je Ljiljana Mrkić Popović.

 

Radnja predstave o Oskaru Maceratu, koji je kao trogodišnji dečak, u predvečerje uspona nacizma i početka Drugog svetskog rata odlučio da prestane da raste, protestujući protiv sveta odraslih, događa se u duševnoj bolnici.

Oskar tamo komentariše istorijska dešavanja iz dečije perspektive, crtajući sliku sveta koji hrli ka samouništenju.

On je uspeo u svom naumu zahvaljujući zvuku svoje omiljene igračke, limenog doboša.

Buka koju on pravi zaglušuje zloslutne zvuke nacizma oko njega, a Oskarov doboš je do danas ostao simbol protesta protiv pasivnosti srednje klase, i glas pobune koji se trudi da ga svi čuju.

U ulozi Oskara publika je videla ubedljivog Miodraga Dragičevića, a sa njim su scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta večeras podelili Jovana Belović, Marko Janketić, Joakim Tasić, Iva Manojlović, Lazar Đukić, Tamara Šustić, Teodor Vinčić i Rade Stojiljković.

Publika je dugim aplauzom ispratila aktere predstave sa scene.

Prva repriza "Limenog doboša" zakazana je za 10. decembar.