2. februar 2024 13:31

Putujuća izložba "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta" otvorena danas u SNP

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putujuća izložba "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta" otvorena danas u SNP

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Putujuća izložba "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta" otvorena je danas u Srpskom narodnom pozorištu, gde će se zadržati do ponedeljka nakon čega ide za Belu Crkvu i Novi Bečej.

Direktor Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić rekao je da je važno sećati se koliki je doprinos ruskih umetnika razvoju pojedinih umetničkih pravaca, pre svega baleta, drame i opere.

"Posebno je značajan njihov uticaj na škole, obuke oko klavira i druge umetnosti. Oni su bili reditelji i bavili su se mnogim važnim stvarima vezanim za naše pozorište i njegovu budućnost. Danas opet imamo Ruse u Srbiji, među kojima sigurno ima umetnika koji će svoje usluge ponuditi pozorištima u Srbiji" kazao je Đerić.

Postavku čine tekstovi i slike, koji govore o istorijatu pozorišta u Srbiji, koje je nastajalo pod uticajem Belih Rusa.

Prema rečima predsednika "Color Press Grupe" i organizatora izložbe Roberta Čobana, uticaj belih Rusa vidljiv je i u arhitekturi grada ne samo tada već i u današnje vreme.

"Pisao sam tekst o tri talasa Rusa koji su dolazili u Novi Sad u proteklih sto godina. Prvi talas je bio nakon Oktobarske revolucije i tada su oni bili vrlo primetni, ali nažalost su kasnije Novi Sad napustili svi u jednom vozu" kazao je Čoban.

Čoban je dodao i da su se drugi i treći talas dolaska Rusa desili u skorijoj prošlosti.

"Drugi talas se desio 2008. kada je Naftna industrija prodata Gaspromu i tada dolaze menadžeri. Ovaj treći talas traje od 2014. godine i intenziviran je u protekle dve godine. Oni se još uvek integrišu u društvo, neki će biti reditelji, neki otvaraju kulturne centre, prisutni su svuda i oni su već navikli da konzumiraju kulturu" kazao je Čoban.

Izložbu je organizovalo udruženje Petrovaradin Media, uz medijsku podršku kompanije "Color Media Communication"“, kao i institucijalnu podršku Ministarstva kulture.

Inače, ova putujuća izložba će nakon Novog Sada gostovati u Beloj Crkvi, Novom Bečeju i u Ruskom domu u Beogradu.