29. april 2024 22:27

Ištvan Simon bio gost “Labudovog jezera” u Narodnom pozorištu u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ištvan Simon bio gost “Labudovog jezera” u Narodnom pozorištu u Beogradu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Međunarodna baletska zvezda Ištvan Simon nastupio je večeras kao gost “Labudovog jezera” pred brojnim ljubiteljima stilizovanih pokreta i poštovalaca igre na Velikoj Sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Posetioci su, povodom Svetskog dana igre imali priliku da, kroz kompoziciju Čajkovskog i koreografiju Konstantina Kostjukova, uživaju u izvođenju priznatog umetnika Ištvana Simona koji je večeras publici dočarao lik Zigfrida.

Stalni gost Dortmundske opere i redovan gost brojnih svetskih pozorišta ovom prilikom je nastupio uz solistkinju Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Margaritu Čeromuhinu u ulogama Odete/Odilije.

Uz uigrane pokrete Simona, Čeromuhine i brojnih izvođača, publika je uživala u baletu koji je trajao više od 120 minuta, a svaki performans je pozdravila ovacijama i gromoglasnim aplauzom.

Baletski igrač i koreograf Miloš Isailović je ispred Udruženja baletskih umetnika Srbije pozvao publiku da "budu ponosni plesači ove koreografije zvane-život".

Argentinska umetnica Marianela Nunjez publici je prenela da oni "nisu samo gledaoci već baštinici tradicije iskovane umetnošću, dostojanstvom i požrtvovanošću".

Kroz balet u četiri čina, gledaoci su, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića uživali u plesu.

Pored toga, imali su priliku da vide kostime i scenografiju za koju je zadužen italijanski modni kreator, dizajner i kostimograf Renato Balestra.

Ovo je bilo poslednje izvođenje „Labudovog jezera“ u sezoni u okviru ansambla Baleta i Orkestra nacionalnog teatra pod dirigentskom palicom Kojića čiji je kraj obeležio višeminutni aplauz.