26. avgust 2024 10:47

Jasmina Trumbetaš Petrović: U Kolarcu će biti izvedeno značajno delo "Zadužbine Kosova"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jasmina Trumbetaš Petrović: U Kolarcu će biti izvedeno značajno delo "Zadužbine Kosova"

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Jasmina Trumbetaš Petrović koja je govorila o izvođenju vokalno-instrumentalnog dela "Zadužbine Kosova" 14. septembra u Kolarčevoj zadužbini.

Trumbetaš Petrović je rekla da je kompozitor Ivan Jevtić napisao "značajno delo" u kome će pevati sopransku deonicu, odnosno "to je predivna arija u okviru dela, koja nosi poruku vezanu za Kosovo".

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što ću nastupiti, posle dužeg vremena, sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, naravno i sa mojim kolegama, koji će sa mnom nastupiti kao i Hor (RTS-a)", navela je umetnica.

Trumbetaš Petrović je svoju deonicu shvatila kao metaforu, "zato što je tekst izuzetan".

"Kada slušate tekst i muziku, u kojoj je stvarno jedan idealan spoj, shvatite da se zapravo radi o jednoj zemlji u kojoj cvetaju božuri, u kojoj je priroda nešto vanzemaljsko, u kojoj je jutro kada sviće nešto posebno", navela je Trumbetaš Petrović.

Prema njenim rečima, arija "zaista veliku i posebnu poruku nosi", a u delu postoji i duet sa tenorom Vanjom Biserčićem.

Trumbetaš Petrović je podsetila da je ovog proleća proslavila veliki jubilej 30 godina rada koncertom u matičnom Narodnom pozorištu koji je bio "divan i jako je bio posećen", i bio je potvrda njenog dosadašnjeg rada.

Najavivši da će sa pevačkim turnejama nastaviti na jesen, Trumbetaš Petrović je dodala da će posetiti mnoge gradove u Srbiji.

"Nastojim da na neki način svojom umetnošću, s jedne strane edukujem publiku, koja nije imala prilike da sluša takvu vrstu koncerta i operu, a s druge strane da približim narodu nešto što je možda za njih nepoznanica, što ne razumeju", navela je umetnica.

Trumbetaš Petrović je dodala da u nekim situacijama uspeva da im predstavi svoju umetnost kao "nešto što je lepo, iskonsko, što je visoka kultura i što je za poštovanje".