3. jul 2023 12:48

Laureati nagrade "Stražilovo" Jelić Mariokov, Pavlović Ćirić i Nikolić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Laureati nagrade "Stražilovo" Jelić Mariokov, Pavlović Ćirić i Nikolić

Foto: Brankovo Kolo/Nenad Grujičić

SREMSKI KARLOVCI - Nagrade "Stražilovo" Brankovog kola, posvećene pesniku Branku Radičeviću dobili su književnici Andrej Jelić Mariokov za ukupno pesničko delo, Ljiljana Pavlović Ćirić i Dimitrije Nikolić za najbolje pesničke knjige, saopštio je danas stručni žiri.

Odluku je doneo jednoglasno žiri u sastavu Nenad Grujičić (predsednik), Ivan Lalović i Rastko Lončar.

Ljiljana Pavlović Ćirić dobila je nagradu za zbirku poezije "Vez", a mladi pesnik Dimitrije Nikolić za prvenac "Sentimentalitet".

Andrej Jelić Mariokov (71) u Velikoj Ježevici kod Užičke Požege, živi u Beogradu i Valjevu, autor je 15 knjiga poput "Ranih godova trag" (1977), "Uzdarj", "Samodreža i druge.

Nagrada "Stražilovo" postoji već pola veka i ima ugled priznanja sa najlepšim imenom u savremenoj srpskoj poeziji i književnosti.

Među dosadašnjim dobitnicima ove nagrade nalaze se Pero Zubac, Luko Paljetak, Slobodan Pavićević, Draško Ređep, Valentina Milačić i drugi.

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" svečano će biti uručena 9. septembra, kod spomenika Branku Radičeviću, na 52. Brankovom kolu koje će trajati od 8. do 18. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.