16. avgust 2023 10:29

Dejan Dabić: Film "Što se bore misli moje" imaće svetsku premijeru na festivalu u Nišu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Dabić: Film "Što se bore misli moje" imaće svetsku premijeru na festivalu u Nišu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je Dejan Dabić, selektor Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma koji će biti održan od 26. avgusta do 1. septembra na Letnjoj pozornici u Nišu.

Dabić je napomenuo da da su popularni Filmski susreti najstariji festival koji se održava pred najmnogobrojnijim auditorijumom jer na Letnjoj pozornici na Niškoj tvrđavi filmove gleda 3 hiljade ljudi.

"Ove godine imamo 13 filmova u zvaničnom takmičarskom programu i više od polovine tih ostvarenja biće premijere za gledaoce u Nišu. Imaćemo i jednu svetsku premijeru. Reč je o ostvarenju u režiji Milorada Milinkovića "Što se bore misli moje" koje govori o istorijskom periodu koji prethodi ubistvu Kneza Mihaila Obrenovića 1968. godine. Imamo jednu festivalsku premijeru i pet niških premijera" rekao je Dabić i dodao da će publika u Nišu videti veliki broj kvalitetnih glumačkih kreacija.

Dabić je naglasio da festival ove godine ima 4 filma različite stilske i žanrovske orjentacije koji govore o tinejdžerskom dobu.

"Interesantno je da ćemo na festivalu prikazati i tri filma koji se bave našim službama, što u bližoj ili daljoj prošlosti, ali i ostvarenja koja se bave temama iz savremene istorije kao što je film "Oluja"" rekao je Dabić i dodao da će publika u Nišu imati prilike da vidi reprezentativni presek onoga što je snimljeno u našoj kinematografiji u proteklih godinu dana.

Za njega nema dileme da su Filmski susreti, uz festival u Puli naprestižnija filmska smotra na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

"Pula je proslavila 70. izdanje festivala ove godine, a mi pripremamo 58. izdanje naših Filmskih susreta. Publika koja dolazi na ova dva festivala odlično poznaje film. Verujem da publiika u Nišu nepogrešivo prepoznaje kvalitet glumačkih ostvarenja. Glumci u Niš dolaze da osete reakciju publike koja gleda film, a ne da se slika sa obožavaocima" kazao je Dabić i dodao da je festival u Nišu odličan lakmus za život filma u kasnijoj bioskopskoj distribuciji.