15. septembar 2023 09:48

Oboistkinja Sanja Romić: Na koncertima "Muzičkih priča" muzika se sluša i o njoj se priča

Izvor: TANJUG

podeli vest

Oboistkinja Sanja Romić: Na koncertima "Muzičkih priča" muzika se sluša i o njoj se priča

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je oboistkinja Sanja Romić koja je govorila od serijalu salonskih koncerata "Muzičke priče" koji se 23. septembra nastavlja u Domu Jevrema Grujića.

Romić je rekla da se serijal radi po uzoru na salonske koncerte s kraja 19. veka, gde se sluša muziku i priča o njoj, umetnosti, kulturi generalno i istoriji.

"To su tematski koncerti. Imaju kamerni karakter. To je fenomenalna varijanta, gde publika ima priliku da uživa na intiman način u izvođenju koncerta u prostoru gde staje maksimalno 30 ljudi", rekla je Romić.

Prema njenim rečima, na tim koncertima učestvuju srpski muzičari "koji možda nisu medijski toliko propraćeni, ali su njihove karijere na vrhunskom nivou".

"Moja ideja je, pošto sam muzičar, da stavim pod reflektor ljude koji su sjajni u svom poslu. Ne zato što su medijski viđeni, nego zato što imaju vrednost i kvalitet", istakla je Romić.

Posetioci u intimnoj atmosferi imaju priliku da "popričaju sa muzičarima, da se druže uz piće i neke zalogaje, što je sasvim drugačiji doživljaj koncerta", dodala je Romić.

Istakavši da se oseća privilegovanom što je član Beogradske filharmonije, Romić je ocenila da je to "najbolji orkestar u regionu, koji je napravio najveći pomak poslednje decenije i više", a u ovoj sezoni slavi 100 godina postojanja "nizom divnih koncerata".

Upitana kako vidi izvođenje klasične muzike u doba tehnoloških revolucija, Romić je rekla da je ona "nepresušna potreba koja postaje sve veći luksuz, zato što manjak pažnje i fizičkog kontakta osiromašuje ljude na svim nivoima".

Prema njenim rečima, potvrda je pandemija kovid-19, kada je sve stalo a "orkestri su otvorili svoje digitalne biblioteke, umetnosti je ostala i opstala i pomogla je ljudima da opstanu".

"Meni to bio dokaz da je ovo jedino što zaista vredi, jer u momentu kad imamo bogat unutrašnji svet možemo da kreiramo i bogat spoljašni. To je jedna od velikih motivacija zašto sam započela ciklus koncerata 'Muzičkih priča'. Smatram da oni jesu luksuz i da muzičari i umetnici vrede"; zaključila je umetnica.