5. februar 2024 16:33

Istorijski muzej Srbije nagradio najzaslužnije za projekat "Muzikom kroz muzej"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Istorijski muzej Srbije nagradio najzaslužnije za projekat "Muzikom kroz muzej"

Foto: Shutterstock.com/Polukarov, ilustracija

BEOGRAD - Istorijski muzej Srbije i Udruženje "Unica Art" danas su na svečanosti u ovoj ustanovi kulture dodelili Zahvalnice za muzičare, predstavnike medija i prijatelje koji od početka prate seriju koncertnog ciklusa "Muzikom kroz muzej".

Između ostalih, priznanja su dobili Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Banca Intesa, muzičari Andrea Sarancino, Lana Zorjan, Milivoje Veljić, kao i Ivan Makragić, novinar Tanjuga.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić je danas istakla da je sam muzički projekat započet u teško doba pandemije korona virusa 2020. godine, kada je violinistkinja Aleksandra Dimitrijević ispred umetničkog udruženja "Unica Art" pitala da se ovde iznajmi prostor za održavanje jednog koncerta.

Bojić je tada predložila da to ne bude samo jedan nastup, već da pokušaju da prošire priču, tako da je iz početne ideje nastao čitav serijal koji traje već četvrtu sezonu.

Ona je sa setom rekla da je sve počelo u to nezgodno vreme kada nije bilo kulture uživo.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije je naglasila da današnja dodela Zahvalnica izdvaja "najzaslužnije od zaslužnih", koji su na različite načine podržavali početak, razvoj, opstanak i ostanak projekta "Muzikom kroz muzej".

"Bio je veliki broj muzičara tokom ove četiri sezone, prvo smo krenuli online i uživo prenosili kad nije smelo biti u prisustvu publike. Tada je moglo da se prati iz svojih soba. Ipak je najlepše uživo u dodiru muzičara i publike. Ta energija od svih vas se oseća i danas. Kako je ciklus išao dalje, dolazili su i drugi, nove pomoći i podrške. Zahvaljujući Aleksandri Dimitrijević, koja ima mnoge kontakte u inostranstvu, sve se onda proširilo, jer smo imali muzičare iz Rusije, Engleske, Italije", ocenila je Dušica Bojić i dodala da je zaista prezadovoljna ovim muzičkim projektom i celim timom koji ga realizuje, gde je uključen i Nenad Beljinac, PR menadžer Istorijskog muzeja.

Ona je podsetila da je prošle godine objavljena i monografija "Muzikom kroz muzej" sa kolekcijom tekstova najava svih koncerata za prve tri sezone.

U knjizi se nalazi i QR kod na tim stranama gde su najave, tako da skeniranjem čitaoci mogu gledati svaki koncert online na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije.

Inače se svi koncerti snimaju tokom izvođenja i onda se emituju sutradan na navedenoj platformi.

Violinistkinja Aleksandra Dimitrijević ispred Udruženja "Unica Art" je naglasila da je dodela Zahvalnica zapravo povod kao podsećanje na početak svega, kada je "Muzikom kroz muzej" zaživeo 2020. godine u dova kada nije bilo moguće da se koncerti izvode pred auditorijumom.

"Kada se dodje do nekog uspeha, ili da u ovom slučaju kažem - neke vrste razvoja umetničkog projekta, onda se neminovno podsećamo kako je sve počelo. Tada 2020. smo želeli da razbijemo tu medijsku i zvučnu tišinu, izolaciju. Želeli smo da muzičari izadju iz svojih soba i održavaju koncerte uživo, makar za početak bez publike", podsetila je Aleksandra Dimitrijević i onda podelila Zahvalnice svim zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, zahvalio se na priznanju i naveo da ova "Zahvalnica oslikava naš veliki zajednički napor da održimo koncerte koji su svoj put započeli u neprijatno vreme Kovida 19, kao idealan spoj vizuelne umetnosti i muzike" kroz izvođenje koncerata u muzeju.

Činkota je izrazio zadovoljstvo što će Italija učestvovati u sledećem koncertu "Muzikom kroz muzej" 25. marta i imati još dva nastupa u maju.

"Umetnost kakva je muzika i vezuje se dosta za Italiju i bilo je sasvim logično da naša zemlja bude deo ovog zanimljivog projekta i programa. Drago mi je zbog toga i što ćemo nadalje nastaviti već uspešnu saradnju", naglasio je Roberto Činkota.

Zahvalnicu su dobili i muzički stručnjak Dr Miroslava Ristić, koja je učestvovala u razvoju projekta "Muzikom kroz muzej", kao i novinari Aleksandra Paladin, Miljana Kralj, Sreta Kuzmanović.

Zahvalnice su dalje dobili umetnici: grafička dizajnerka Sofija Ilić, inače ćerka Aleksandre Dimitrijević koja živi u Italiji i osmislila je dizajn za ovaj projekat, kao i muzičari - Dušan Stojanović, Ljubomir Dimitrijević, Stana Krstajić, pijanista Milivoje Veljić ("Muzikom kroz muzej" po meni spaja tri stvari: istoriju, muziku i muzej"), mlada uspešna violinistkinja Lana Zorjan sa svega 14 godina i italijanski timpanista Andrea Saraćino.