7. jun 2024 10:05

Aleksandar Nikolić: Izvođenje opere "Madam Baterflaj" u Kolarcu je ostvarenje sna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Nikolić: Izvođenje opere "Madam Baterflaj" u Kolarcu je ostvarenje sna

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Aleksandar Nikolić koji je govorio o koncertnom izvođenju dela "Madam Baterflaj" večeras u Kolarčevoj zadužbini.

Nikolić je rekao da je Beogradska filharmonije vrhunski proizvod naše kulture, odnosno da je kao orkestar "najbolji od najboljih".

Prema njegovim rečima, uz Hor Radio-televizije Srbije, tu su i "fantastični" solisti, a među njima je i "svetska zvezda" Zarina Baeva kao Ćo Ćo San.

"Filharmonija se trudi godinama i decenijama da drži najviši nivo. To se dešava zahvaljujući njihovom malom, ali briljantnom timu, koji će produkciono pokriti ono što u operskim kućama radi stotinu ljudi", istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, šef dirigent je Gabrijel Felc, koji je "neverovatno harizmatičan i jedan od najdražih i najinspirativnijih dirigenata" sa kojima je do sada sarađivao.

Istakavši da je Felc "dirigent koji sjajno razume dramu, kako da dramu ispriča muzikom", Nikolić je dodao da on kao reditelj voli da muziku prikaže dramom.

"Reditelj mora da dođe spreman sa svojom idejom, da ima svoj san, svoju unutrašnju vatru, inače je potpuno nepotreban. Neko ko će samo uvesti ljude da se šetaju u kostimima i paliti i gasiti svetla", istakao je Nikolić.

Navevši da obožava operu Đakoma Pučinija "Madam Baterflaj", Nikolić je dodao da mu je to jedno od najomiljenijih dela i da je maštao da ga radi.

"U situaciji rada na Kolarcu, time što nismo u tipičnom teatru, imaćemo priliku da napravimo takve instalacije koje nikada ne bi mogle da se naprave u pravom teatru", naglasio je reditelj.

Prema njegovim rečima, u dvorani će biti instalirano veliko more preko, iznad i ispod publike, biće i instalacija oblaka, svetla će biti "magična", a zahvaljujući galerijama dvorane prikazaće "neke stvari koje u operskom teatru ne bi prikazali".

"Naša predstava nije u realizamu. To je realizam sna", naveo je Nikolić.