11. jun 2024 10:01

Ivana Dakić: Mladi oboisti Srbije su sve bolji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivana Dakić: Mladi oboisti Srbije su sve bolji

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila predstavnica "Oboa festa" Ivana Dakić koja je govorila festivalu koji se održava od 10. do 13. juna u dvorani Beogradske filharmonije.

Dakić je izdvojila "mladi naraštaj Srbije", koji če imati dva koncerta u okviru "Oboa festa", što će biti dobro za njihovu budućnost i opredeljenje da budu oboisti.

Prema njenim rečima, koncerti mentora, polaznika i prošlogodišnjih dobitnika nagrade "Ljubiša Petruševski" su "svaki na svoj način posebni".

Govoreći o mentoru švajcarskom oboisti Simoneu Somerhalderu, Daki je rekla da je "fantastičan umetnik, divan čovek i dobar predavač za našu decu koja sviraju obou".

Upitana kako vidi položaj klasične muzike kod nas, Daklić je rekla da je "definitivno teško", ali da ne treba odustajati.

"Svi koji se trudimo sa koncertima klasične muzike da privučemo publiku znamo u kom vremenu živimo, da je sve brzo. Baš zbog toga mislimo da je klasična muzika nešto čemu bi trebalo da pribegnemo da bismo odmorili dušu i misli", navela je Dakić.

Kada je u pitanju situacija sa talentovanim učenicima oboom u Srbiji, Dakič je rekla da je "sve bolje i bolje".

"Ove godine je bilo republičko takmičenje, išla sam da slušam sve kategorije. U međunarodnom žiriju su bili iz Slovenije i Hrvatske, i izuzetno su pohvalili naš mladi naraštaj", napomenula je Dakić.

Prema njenim rečima, primetan je napredak kod mladih oboista.