28. jun 2024 10:49

Marković: The "Arrangement(s)" pokazuje moj odnos prema institucijama kulture

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marković: The "Arrangement(s)" pokazuje moj odnos prema institucijama kulture

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je umetnica Marina Marković koja je govorila o svojoj izložbi "The Arrangement(s)", koja će biti otvorena večeras (19:00) u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Marković je rekla da je izložba kulminacija njenog istoimenog projekta, tokom koga je više od decenije upisivala na svoju kožu različite radove.

"To je i moja doktorska izložba. Dobar je trenutak da sve to zajedno doživi vrhunac, da stavim u fioku i nastavim dalje sa nekim novim višegodišnjem projektom", navela je umetnica.

Marković je rekla da je godinama pozivala galerije i institucije da se upišu na njenu kožu, odnosno davala im jedan vid ugovora.

"Odatle i dolazi naziv 'The Arrangement(s)', jer znači aranžiranje, ali i neku vrstu ugovora koji nema pravnu vrednost, više kao neki sporazum"; navela je Marković.

Prema njenim rečima, tim sporazumom bi instituciji davala tridesetak mesta na svom telu i potom bi tetovirala njihov logo.

"Moje telo je prekriveno mojim CV-ijem. Neki su vidljivi, neki manje. Kroz taj projekat sam se igrala igrom moći unutar umetničkog sistema, ne da pokažem da je umetnik žrtva, naprotiv", navela je umetnica.

Marković je rekla da je htela da su tu svi u nekoj vrsti međusobne zavisnosti, odnosno da galerija nema bez njenog rada, ali ni nje bez njih, a u svoj rad je u poslednjih nekoliko godina uključila i performans.

"Performansom se bavim na specifičan način. Uvek sebe izlažem, objektivizujem kao telo, koje uzimam kao mesto gde u stvari pokazujem nešto što nama svima kultura radi. Telo je uvek bilo moj medij", istakla je Marković.

Na otvaranju izložbe, Marković će izvesti performans i pokazaće logo Muzeja savremene umetnosti, koji je izabrao grudni koš.

Za ovu izložbu Marković je izabrala saradnju sa teoretičarima Matjeom Lelivrom (Matthieu Lelievre) iz Muzeja savremene umetnosti u Lionu, samostalnim kustosom Danijeleom Kaprom (Daniele Capra) iz Venecije i Italijankom Lukrecijom (Lucrezia) Nardi koja je doktorirala na temi kože i koja će je i tetovirati.

Marković je istakla da je tu i Ješa Denegri, i da joj je čast da radi sa "čovekom koji je obeležio našu pionirsku scenu, koji je prvi kustosirao Marinu Abramovič u Muzeju savremene umetnosti".

Prema njenim rečima, na zatvaranju izložbe će se biti održan performans svetski poznate umetnice Orlan, koja je na nju imala formativan uticaj.