27. jun 2023 16:00

Marko Lončar, profesor Univerziteta Harvard je dobitnik nagrade "Marko Jarić"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Lončar, profesor Univerziteta Harvard je dobitnik nagrade "Marko Jarić"

Foto: Shutterstock.com/Nikola Obradovic, ilustracija

BEOGRAD - Nagrada "Marko Jarić“ za 2019. godinu biće dodeljena profesoru Univerziteta Harvard Marku Lončaru 4. jula u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), saopštili su danas organizatori.

Reč je o dobitniku kome nagrada nije dodeljena 2020. godine usled pandemije kovida 19, a svečanost u SANU organizuje Institut za fiziku, koji finansijski podržava nagradu, saopštila je Fondacija "Prof. dr. Marko V. Jarić.

Nagrada za 2019. godinu, kako je navedeno u odluci žirija, pripala je Lončaru „za doprinose u oblasti nanofotonike, primenjene fizike i integrisane optike“.

Odluku o dodeli nagrade je doneo žiri u kome su naučni savetnik Instituta za fiziku u Beogradu i dopisni član SANU Branislav Jelenković, redovni profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu Srđan Bukvić i naučni savetnik Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Milutin Stepić.

Nagrada koja nosi ime fizičara Marka Jarića (1952-1997) dodeljuje se 25 godina za izuzetne rezultate u fizici, a nagradu su dobijali naši najugledniji istraživači od kojih mnogi, poreklom iz Srbije, rade na vodećim svetskim univerzitetima.